Concediu medical – efecte generate asupra contractului individual de munca

efectele concediului medical

Certificatul de concediu medical produce urmatoarele efecte:

  • suspenda de drept contractul individual de munca; cu alte cuvinte, salariatul nu va presta munca in aceasta perioada si nu va primi drepturi de natura salariala, dar are dreptul sa primeasca o indemnizatie, conform legii;
  • concedierea nu poate fi dispusa pe toata perioada concediului medical, cat timp salariatul prezinta certificatul de concediu medical. Ca si exceptie, se poate dispune concedierea unui salariat aflat in incapacitate temporara de munca, in cazuri de reorganizare judiciara a unitatii sau a falimentului acesteia;
  • in cazul in care salariatul, la data intrarii in concediu medical , se afla in perioada de preaviz acordata de catre angajator pentru concediere, perioada concediului medical suspenda perioada de preaviz, in mod corespunzator. Mai mult, salariatul nu poate renunta la perioada de preaviz, deoarece aceasta este un drept al sau, conferit de lege, orice intelegere intre parti fiind nula;
  • in cazul in care salariatul, la data intrarii in concediu medical , se afla in perioada de proba agreata de catre parti in contractul individual de munca, perioada concediului medical suspenda perioada de proba, in mod corespunzator. La reinceperea activitatii perioada de proba va fi reluata de la momentul suspendarii;
  • certificatul de concediu medical suspenda perioada de preaviz in cazul demisiei, angajatul fiind obligat sa reia perioada de preaviz la data la care isi inceteaza efectele concediul medical;
  • certificatul de concediu medical suspenda concediul de odihna daca intervine in timpul exercitarii concediului de odihna, acesta reluandu-se la data la care isi inceteaza efectele concediul medical;
  • in situatia in care, in timpul concediului medical, termenul prevazut intr-un contract de munca cu durata determinata, se implineste, certificatul de concediu medical nu proroga termenul de incetare al contractului de munca, astfel incat relatia de munca inceteaza la data stabilita contractual.

Daca sunteti aici din postura de angajator in situatia speciala a angajatilor extra-comunitari (exemplu: personal recrutat din Asia), trebuie sa retineti doar ca o persoana, o data ce a fost angajata cu contract individual de munca, in mod legal, beneficiaza de aceleasi drepturi si are aceleasi obligatii legale ca absolut orice angajat.

Concediu medical in perioada de proba – drepturi și obligații

V-ati pus pana acum intrebarea “Te poate da afara daca esti in concediu medical?” Ei bine, in timpul perioadei de proba, angajatorul poate decide sa nu continue contractul de munca cu un nou angajat daca acesta nu indeplineste asteptarile.

Cu toate acestea, angajatul are in continuare dreptul la concediu medical in perioada de proba in cazul in care este necesar. Acest drept este garantat de legislatia muncii si nu poate fi refuzat de angajator.

Drepturile angajatului in timpul concediului medical

In concediu medical in perioada de proba, angajatul are dreptul la salariul corespunzator, asigurarea medicala si alte beneficii la care are dreptul in mod normal. De asemenea, angajatul nu poate fi concediat din cauza unei afectiuni medicale care necesita concediu medical.

Obligatiile angajatului in timpul concediului medical

Angajatul trebuie sa informeze angajatorul despre necesitatea unui concediu medical in perioada de proba si sa furnizeze un certificat medical care sa ateste afectiunea sa. De asemenea, trebuie sa informeze angajatorul despre durata concediului si sa furnizeze orice alte informatii relevante.

In cazul in care concediul medical dureaza mai mult timp decat perioada de proba, angajatorul poate decide sa prelungeasca perioada de proba pentru a permite angajatului sa se intoarca la munca si sa isi demonstreze aptitudinile.

Obligatiile angajatorului in timpul concediului medical

Angajatorul are obligatia de a respecta dreptul angajatului la concediu medical in perioada de proba si de a nu lua nicio masura impotriva acestuia din cauza necesitatii concediului. De asemenea, angajatorul trebuie sa ia in considerare orice cerere a angajatului de a-si lua concediu medical si sa ofere sprijin si asistenta in cazul in care este necesar.

Angajatorul trebuie sa se asigure ca angajatul este constient de drepturile sale in timpul concediului medical si sa il ajute sa isi indeplineasca obligatiile, cum ar fi furnizarea certificatului medical si a altor informatii necesare.

Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul este obligat sa plateasca concediul medical in anumite situatii. Concediul medical se acorda atunci cand un angajat este afectat de o boala sau sufera de o afectiune medicala care il împiedica sa isi desfasoare activitatea profesionala.

In timpul concediului medical, angajatul primeste indemnizatie de la Casa Natională de Asigurari de Sanatate (CNAS), care reprezinta o parte din salariul sau de baza. Cu toate acestea, conform legislatiei, angajatorul este obligat sa plateasca concediul medical cu salariul complet sau diferenta dintre indemnizatia de concediu medical si salariul sau obisnuit.

Referitor la comunicarea deciziei de concediere în timpul concediului medical, aceasta reprezintă o situație complexă și delicată.

În general, angajatorul poate lua decizia de concediere în timpul concediului medical al angajatului, însă există anumite reguli și condiții care trebuie respectate:

  1. Comunicarea în scris: Decizia de concediere trebuie comunicată angajatului în scris, conform legislației muncii. Aceasta poate fi trimisă prin poștă, cu confirmare de primire, sau înmânată personal cu o dovadă a primirii.

  2. Motivarea concedierii: Decizia de concediere trebuie să fie motivată și în conformitate cu motivele prevăzute în legislația muncii, cum ar fi motivele economice, tehnologice sau disciplinare. Angajatorul trebuie să aibă motive întemeiate și să poată demonstra că a respectat procedurile legale în cazul concedierii.

  3. Respectarea perioadelor de preaviz: Dacă decizia de concediere se aplică, trebuie să fie respectate perioadele de preaviz prevăzute în contractul de muncă sau în legislația muncii. Aceasta poate însemna că decizia de concediere poate avea efect după expirarea perioadei de preaviz, chiar dacă angajatul se află în concediu medical.

Este important ca atât angajatorul, cât și angajatul să se consulte cu un avocat sau să se adreseze instituțiilor responsabile pentru a se asigura că toate procedurile sunt respectate și că drepturile fiecărei părți sunt protejate în cazul unei concedieri în timpul concediului medical.

Refuzul unui concediu medical in perioada de proba

Angajatorul nu poate refuza unui angajat dreptul la concediu medical. In cazul in care angajatorul refuza dreptul la concediu medical in perioada de proba, angajatul poate lua masuri legale impotriva acestuia. In plus, angajatorul poate fi supus amenzilor si altor sanctiuni pentru incalcarea drepturilor angajatului.

Se poate desface contractul de munca in timpul concediului medical?

V-ai pus pana acum intrebarea “Pe perioada concediului medical se suspenda contractul de munca?”. Ei bine, daca da, atunci trebuie sa stiti ca in anumite situatii, se poate desface contractul de munca in timpul concediului medical.

Totusi, exista anumite conditii si proceduri care trebuie respectate conform legislatiei muncii.

Conform Codului Muncii, angajatorul poate desface contractul de munca in timpul concediului medical al angajatului doar in anumite situatii justificate, cum ar fi:

  • Motive economice, tehnologice sau structurale care implica disponibilizari colective sau individuale in cadrul organizatiei. In acest caz, angajatorul trebuie sa respecte procedurile legale si sa acorde angajatului compensatiile si drepturile prevazute de lege.
  • Abateri grave ale angajatului care constituie motive disciplinare pentru desfacerea contractului de munca. Aceste abateri pot include comportament neadecvat, absente nejustificate sau alte încalcari ale regulamentului intern al companiei.
  • Situatii in care angajatorul nu mai poate oferi loc de munca angajatului din motive obiective si bine intemeiate. In acest caz, angajatorul trebuie sa demonstreze ca exista motive justificate pentru desfacerea contractului de munca in timpul concediului medical al angajatului.

Este important de mentionat ca, desi se poate desface contractul de munca in timpul concediului medical, angajatorul trebuie sa respecte procedurile legale pentru desfacerea contractului de munca, inclusiv notificarea scrisa a angajatului si respectarea termenelor prevazute de lege.

Totodata, daca pe perioada concediului medical se suspenda contractul de munca, angajatorul trebuie sa acorde angajatului toate drepturile si compensațiile prevazute de legislatia muncii.

Pentru a afla informații suplimentare despre acest subiect, va invitam sa cititi un alt articol extraordinar de-al nostru, despre incetarea contractului de munca.

Dupa cate zile de concediu medical se suspenda contractul de munca?

Conform legislatiei muncii din Romania, contractul individual de munca se poate suspenda in cazul concediului medical, incepand cu a 16-a zi de absenta consecutiva din motive de sanatate. Aceasta prevedere se aplica atat pentru angajatii cu contract de munca pe perioada nedeterminata, cat si pentru cei cu contract de munca pe perioada determinata.

In cazul concediului medical care dureaza mai putin de 16 zile consecutive, contractul individual de munca nu se suspenda, iar angajatorul trebuie sa continue sa plateasca salariul angajatului conform prevederilor contractului individual de munca.

In cazul in care concediul medical depaseste 15 zile consecutive, angajatorul poate decide sa suspende contractul individual de munca pe perioada concediului medical. Acest lucru inseamna ca angajatul nu va fi obligat sa presteze munca, iar angajatorul nu va fi obligat sa plateasca salariul corespunzator.

Pentru mai multe informatii privind concediul medical in perioada de proba, puteti apela la consultanta HR. Consultantii in resurse umane va vor prezenta tot ce trebuie sa stiti despre efectele pe care le produce concediul medical asupra contractului individual de munca. 


Doriti sa aflati cum va putem ajuta?


Cereti o oferta