3 atitudini neinspirate ale candidatilor intr-un proces de recrutare

candidati_proces_recrutare
sursa foto: sxc.hu

1. „Oricand o schimbare” –  una dintre intrebarile pe care specialistul in recrutare/angajatorul ti-o va adresa, este: „De ce ai plecat de la locurile de munca anterioare?”. Acesta intrebare iti va fi adresata pentru ca recruiterul are nevoie sa cunoasca cum te poate motiva (pentru) o schimbare si totodata, poate intelege mai bine cum iei deciziile legate de job, de cariera ta, cum gandesti si actionezi in privinta aceasta.

Etalarea, si mai ales, demonstrarea disponibilitatii prin parcursul profesional, fara nicio discriminare in a schimba locul de munca, indiferent cat de putin timp ar fi trecut de ultima data, indreptateste recruiterul sa puna sub semnul intrebarii stabilitatea pe care o poate oferi angajatul respectiv echipei/proiectului in care urmeaza sa fie integrat.

Este o diferenta intre a fi deschis oportunitatilor, a face o schimbare fortata de anumite imprejurari dupa un timp relativ scurt de la angajare si comportamentul fluctuant. Recruiterii vor fi rezervati in privinta unui „pattern” in conduita profesionala a candidatilor, nu si fata de situatiile particulare ce motiveaza, intr-adevar, schimbarea unui loc de munca dupa o perioada scurta de timp.

In recrutare, concesiile facute candidatilor fluctuanti costa. Stabilitatea unui angajat pe post, pentru proiectele pe termen lung, este una dintre trasaturile pe care persoana din recrutare le va urmari si de care organizatia are nevoie. Creditand o persoana fluctuanta intr-un proiect de recrutare, un recruiter isi asuma riscul de a relua in scurt timp intregul demers, cu costuri atat financiare cat si non-financiare pentru companie.

Recomandare: este important sa constientizezi ce ti se potriveste profesional si ce nu (activitate,  companie, s.a.m.d.). Schimbarea frecventa a locului de munca este acceptabila, pana intr-un punct, celor aflati la inceput, tocmai pentru ca se afla in perioada in care incearca sa afle ce li se potriveste, tatoneaza mai multe domenii, pozitii, medii de lucru.

2.  Esti contactat pentru un post la care nu ai aplicat. Esti de acord sa vii la o discutie, dar, numai pentru avantajul negocierii, te pozitionezi ca o persoana total dezinteresata de o schimbare.

Recomandare: Daca pozitia prezentata ti-a trezit totusi interesul, recomandam sa oferi feedback – poti comunica, astfel, ca vei analiza si vei decide, pe baza informatiilor primite,  daca o schimbare/pozitia propusa este in acord cu nevoile tale si ale companiei in al carei proces de recrutare ai fost implicat. In acest fel poti mentine avantajul negocierii, fara a fi in mod eronat perceput dezinteresat si exclus din procesul de recrutare, mai ales in cazul in care recruiterul nu si-a facut o idee inca despre potrivirea ta cu profilul cautat. In cazul in care pozitia chiar nu prezinta interes pentru tine, poti folosi acest prilej pentru a-i impartasi responsabilului de recrutare mai multe detalii in legatura cu contextul in care ai face o schimbare si proiectele de interes pentru tine, pentru oportunitati viitoare.

3.  „M-am razgandit” – respingerea ofertei de angajare, acceptata ferm anterior.

In momentul acceptarii unei oferte de angajare, procesul de recrutare se apropie de final. Astfel, cautarile se opresc iar contracandidatii primesc, sau ar trebui sa primeasca – cel mai tarziu acum – feedback din partea recruiter-ului. O oferta initial acceptata si apoi declinata, inseamna aproape intotdeauna, reluarea unui proces de recrutare din punctul initial, chiar daca un alt candidat ar fi putut fi ales din lista scurta.

In contextul pietei actuale, declinarea unei oferte initial acceptate de catre candidat este deseori, parte a unui joc de renegociere a ofertei cu actualul angajator/o alta companie ofertanta in procesul de recrutare.

Recomandare:  Asa cum angajatorii vor evalua si vor alege persoana care se potriveste cel mai bine profilului cautat,  si candidatii sunt indreptatiti sa evalueze optiunile si sa aleaga pe cea care raspunde cel mai bine intereselor lor.

Daca esti indecis/a in ce priveste oferta de angajare, indiferent de motiv, solicita timp sa o analizezi inainte de a transmite un raspuns final. Incearca sa nu privesti recruiter-ul ca persoana de cealalta parte a baricadei – fiind deschis/a, oferta de angajare nu va fi declinata catre un alt candidat in aceasta etapa a discutiilor, pana la comunicarea unui eventual refuz din partea ta.

In articolul viitor, voi relata 3 atitudini neinspirate ale recruiterilor.

Andreea Nichifor

HR Manager