Cand stii ca e momentul pentru o schimbare de job?

cand stii ca e momentul pentru o schimbare

Există momente în viață când simți că rutina și nevoia de schimbare devin tot mai pronunțate. Acestea pot fi semne clare că a sosit timpul să-ți schimbi jobul și să cauți noi oportunități.

 

Chiar dacă este o decizie dificilă și implică un anumit grad de incertitudine, este important să recunoști aceste semne și să acționezi în consecință.

 

În continuare, vom explora semnele care ar trebui să-ți atragă atenția și să te determine să iei în considerare o schimbare profesională. Este esențial să fii conștient de propria stare și să rămâi deschis la noile direcții și provocări care îți pot aduce satisfacție și împlinire în carieră.

 

Iar dacă vrei informații suplimentare privind locurile de muncă, aruncă o privire către un alt articol senzațional de-al nostru – Piața muncii în România – Tendințe, oportunități și sfaturi.

 

Semne care indică nevoia de schimbare a jobului

 

În fiecare zi te prezinți la serviciu și simți că nu mai ai aceeași motivație ca la început, iar concentrarea devine din ce în ce mai dificilă. Situația nu este temporară, ci persistă de ceva timp.

 

Cu toate acestea, nu cauți un alt job. Indiferent de cât de greu ți-ar fi, să rămâi în aceeași poziție nu este mereu o decizie înțeleaptă.

 

Întârzierea luării unei hotărâri poate provoca multe probleme: devii mai stresat, apar stări depresive, comunicarea cu cei din jur se deteriorează, iar frustrările acumulate devin greu de controlat în mod constant.

 

Dacă nu îți planifici cu atenție demisia din timp, te vei trezi într-o zi că nu mai poți suporta situația și vei lua o decizie impulsivă, la nervi, care nu va fi neapărat în avantajul tău.

 

Mai rău, ai putea ajunge într-o situație în care ești concediat din cauza lipsei de productivitate. Prin urmare, este foarte important să identifici semnele care indică momentul potrivit pentru a-ți schimba jobul, să nu le ignori și să acționezi în consecință.

 

Simți tot mai puternic nevoia de a-ți căuta un alt job

 

Primul semn că ai nevoie de o schimbare este că simți din ce în ce mai intens nevoia de a-ți căuta un alt job. Din acest motiv, îți este din ce în ce mai dificil să te concentrezi asupra proiectelor care ți-au fost încredințate.

 

Ideea este să nu lași lucrurile să îți scape de sub control și să acționezi la timp. Atâta timp cât rămâi calm, poți analiza realist opțiunile pe care le ai.

 

Discuți tot mai des cu familia și prietenii despre job

 

Dacă fiecare discuție cu familia sau cu prietenii începe și se încheie tot mai des cu diverse comentarii negative despre locul de muncă, acesta poate fi un semnal de alarmă pentru tine.

 

În timpul liber, ar trebui să te încarci cu energie pozitivă, să te relaxezi și să te refaci mental și fizic după stresul acumulat la job. În plus, dacă ajungi să transmiți și celorlalți stările tale negative legate de locul de muncă, atunci este clar că trebuie să iei măsuri.

 

Încearcă să identifici cauzele nemulțumirilor tale: salariul, relația cu superiorii, comunicarea deficitară cu anumiți colegi, lipsa posibilității de promovare și dezvoltare profesională.

 

Analizează opțiunile pe care le ai și stabilește o strategie pe termen mediu și lung. Transformă conversațiile cu cei dragi în discuții productive despre provocările profesionale pe care le poți întâmpina în viitor sau despre lecțiile învățate din experiențele anterioare.

 

Observi schimbări fizice și de comportament

 

Ai dificultăți în a adormi, somnul tău este agitat, iar dimineața este foarte greu să te trezești. Din acest motiv, ești mereu obosit și iritat. Îți este tot mai dificil să te concentrezi și te cerți cu toată lumea, chiar și fără motiv.

 

Ai dureri de cap, răcești des, nu ai poftă de mâncare sau, dimpotrivă, îți vine foame la ore neobișnuite și începi să faci excese.

 

Ești tot mai puțin productiv

 

Unul dintre cele mai comune semne că este timpul să-ți cauți un alt loc de muncă este că devii din ce în ce mai puțin productiv.

 

Nu te mai simți motivat, nu mai ai spor și nici măcar nu mai crezi că merită efortul de a face strictul necesar. Pe scurt, te plictisești și a devenit o povară să mergi la birou.

 

Studiezi oferte de job și nu găsești nimic interesant

 

Studiile psihologice au demonstrat că oamenii sunt reticenți la schimbare și cea mai mare problemă care apare într-o astfel de situație este incapacitatea de a depăși frustrările acumulate de-a lungul timpului.

 

În general, atunci când simți că nu mai poți rezista la locul de muncă, ești foarte dezamăgit de ceea ce se întâmplă și de propria persoană, chiar dacă nu conștientizezi foarte bine acest lucru, iar stresul se reflectă inclusiv în modul tău de a acționa în continuare.

 

Prin urmare, atunci când observi că nu mai ai satisfacția muncii și nicio perspectivă ca lucrurile să se îmbunătățească, este bine să nu aștepți până ajungi într-un moment critic.

 

Analizează totul în timp util și ia măsuri când ești calm și poți gândi limpede. Schimbarea jobului este o responsabilitate pe care trebuie să o asumi și care te scoate din zona ta de confort.

 

Dacă ai hotărât să îți schimbi jobul și ai nevoie de asistență specializată, suntem aici să te ajutăm să găsești jobul mult visat. Oferim servicii de recrutare și selecție personalizate, identificând candidații potriviți pentru pozițiile vacante.

 

Apelează la serviciile noastre și îți vom facilita căutarea și procesul de angajare!

 

Odată ce ai acționat, însă, poți avea satisfacția că ai încercat să faci ceva în loc să te plângi în mod constant. Și asta, chiar dacă decizia pe care o iei nu este întotdeauna cea mai fericită.


Doresti sa iti gasim un job mai bun?


Trimite-ne un CV

Cum să ieșim din rutină și să ne urmăm visele: Opinia inspirată a Anei

Ana ne-a impartasit opinia sa:

”Pentru multi,  lumea de azi e lumea cliseelor, a rutinei, a cotidianului anost, care se aseamana de multe ori cu o agenda profesionala incarcata pe care trebuie doar sa bifam…

 

Si la sfarsit cu ce ramanem? Cu faptul ca ziua s-a terminat si ne putem duce sa ne asezam in confortul casei noastre. Sa ne uitam la serialul preferat sau sa facem teme cu copiii, sau orice altceva ne dorim si mai reusim sa facem in timpul liber. 

 

Apoi, dimineata ne trezim si o luam de la capat…dar cum? Asteptand iar sa se termine ziua, gandindu-ne din ce in ce mai mult la weekend si numarand zilele pana Vineri.

 

Din ce in ce mai multi oameni, corporatisti, manageri, studenti cu joburi de entry-level, din orice domeniu “office jobs” ajung sa traiasca pentru weekend si sa isi doreasca sa treaca cat mai repede zilele din cursul saptamanii. Asadar, traim pentru weekend. Dar de ce?

 

Motivele pentru care nu mai suntem mulțumiți de jobul actual

Simplu. Pentru ca de cele mai multe ori NU ne place ce facem sau unde ne aflam… Nu ne place unde “suntem nevoiti” sa mergem in fiecare zi, nu ne place zona in care lucram sau drumul pana acolo, nu ne place colegul de langa care face glume proaste, sau colega care se vaita mereu de copiii de acasa, sau seful care ne trimite zeci de mailuri pe zi sau viziunea grupului din care “suntem nevoiti” sa facem parte… Nu ne place….

 

Mancarea de la restaurantul cu meniul zilei de langa sediu sau faptul ca se lucreaza la o noua cladire de birouri de langa noi…sau ca salariul e prea mic pentru cat ni se cere sa lucram sau ca muncim mai mult si nu se fac promovarile corect…sau…a se completa cu alte zeci de motive.

 

Toate aceste motive mai mici sau mai mari de nemultumire il “camufleaza” pe cel mai important, anume ca nu ne place ce facem. Pare un privilegiu sa faci ce iti place si sa si castigi bani din asta. Cand iti povesteste un fost coleg de facultate ca e incantat de jobul lui, te intrebi cand ai spus ultima data tu acest lucru sau cat de des il auzi de la ceilalti.

 

Ce e de făcut?

Pana cand continuam sa facem ce nu ne place, cautand motive si motive pentru a face o schimbare, dar fara ca aceasta sa vina? Nu facem nicio schimbare, deseori, pentru ca suntem nevoiti sa toleram, pentru ca avem nevoie de acel loc de munca. Am putea gandi, totusi, ca NU  “suntem nevoiti” sa ramanem unde NU ne place, facand ce nu ne place.

 

Oamenii se ascund de multe ori din comoditate, rutina, zona de confort, teama, in spatele frazelor de genul “sunt nevoit sa suport..unde sa plec.. peste tot e la fel…”.

 

Si totusi, un alt cliseu, la fel de realist poate lua locul celui ”peste tot e la fel”. Imbodul ”intotdeauna exista loc de mai bine”. De ce sa ramanem in aceeasi rutina? De ce sa renuntam prematur la visele noastre si sa ne lasam coplesiti de stresul de a ne duce zilnic intr-un loc in care nu ne dorim sa fim?

 

Si mai mult, un loc in care petrecem cea mai mare parte din timpul nostru, ne/binecuvantatele 8 ore pe zi + o ora pauza de masa. De ce sa preferam sa ne plangem si sa asteptam weekend-ul in care sa simtim ca traim…in loc sa cautam un loc in care sa ne simtim impliniti zilnic, sau activitatea care sa ne dea energia de care avem nevoie?

 

Ce putem face?  Sa ne analizam pe noi, pe cei de langa, tavanul companiei, presul de pe jos…si in primul rand sa acceptam ca nu ne mai place acolo sau ca nu ne-a placut niciodata, sau ca gata, vrem altceva. Nu inainte de a afla ce ne dorim cu adevarat si care ne este potentialul.”

Multumim Anei pentru ganduri si sugestii!

Echipa FOXexpert

Doresti sa iti gasim un job mai bun?



Trimite-ne un CV