Concediu medical in perioada de preaviz

concediu medical in perioada de preaviz
sursa foto: sxc.hu

Situatia in care angajatul beneficiaza de concediu medical in perioada de preaviz este reglementata de prevederile Codului Muncii.

Concret, potrivit prevederilor art. 50 din Codul Muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul concediului pentru incapacitate temporara in munca sau a concediului de sarcina si lauzie.

Ceea ce inseamna exact suspendare de drept. Este suspendarea survenita in mod obligatoriu fara a fi la cererea/initiativa angajatului sau angajatorului.

Potrivit art. 75(3) din Codul Muncii, in cadrul preavizului acordat in cazul unei concedieri individuale sau colective din intiativa angajatorului-restructurare de post, termenul de preaviz este supendat pentru situatii de suspendare a contractului individual de munca.

Prin urmare aparitia unui concediu medical in perioada de preaviz il va suspenda, urmand ca preavizul sa se reia la incetarea concediului medical.

Potrivit art. 81 (6) din Codul Muncii, aceeasi prevedere se va aplica si in cazul preavizului acordat de catre angajat in cazul demisiei. Prin urmare, aparitia unui concediu medical in perioada preavizului in cazul demisiei, va suspenda preavizul, iar acesta se va relua la incetarea concediului medical.

Precizam ca, in cazul unui contract individual de munca pe durata determinata, cauza de incetare de drept va prevala. Asadar, in situatia in care angajatul se afla in concediu medical la data incetarii de drept pentru contractul de munca incheiat pe perioada determinata ajuns la scadenta, contractul individual nu se va mai prelungi, urmand ca partea din concediu medical ramasa la data incetarii contractului sa fie preluata pentru plata de catre Casa de Asigurari de Sanatate.