Contract individual de munca sau Conventie Civila?

contract de munca sau conventie

contract-individual-de-munca
Sursa foto: sxc.hu

Contract individual de munca sau conventie civila? Ce alegem?

Activitatea dependenta, asa cum este prezentata de Legea 571/2003 privind Codul fiscal, reprezinta orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare. Relatia de angajare este reglementata prin L53/2003-Codul Muncii, republicat, ca domeniul raporturilor de munca dintre un angajat si angajator, in baza unui contract individual de munca. Orice alt tip de activitate prestata de catre o persoana fizica pentru un beneficiar, denumit si platitor de venit, reprezinta activitate independenta si este reglementata in baza Codului Civil, a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal sau a altor legi speciale.

Ce presupune un conctract individual de munca?

Un contract individual de munca reprezinta o conventie incheiata intre un angajator si un angajat, prin care se stabilesc drepturile si obligatiile ambelor parti. Acesta este un document legal care are drept scop sa protejeze interesele ambelor parti, dar si sa stabileasca normele si conditiile in care se desfasoara relatia de munca.

In cadrul acestui contract, se reglementeaza aspecte precum durata contractului, locul de munca, salariul, concediile, preavizul, dar si alte clauze specifice. Pentru a fi valabil, contractul trebuie sa respecte legislatia muncii in vigoare si sa fie semnat de ambele parti implicate.

Pentru a afla informatii suplimentare despre contractul de munca, va invitam sa aruncati o privire asupra altui articol interesant de-al nostru, despre incetarea contractului de munca.

Ce este inseamna conventie civila?

O conventie civila este un acord legal intre doua sau mai multe persoane, prin care se stabilesc drepturile și obligatiile acestora intr-un anumit domeniu. Acesta este un document juridic care reglementează relatia dintre parti, dar nu implica un raport de munca, ci unul civil.

Intr-o conventie civila, partile implicate pot stabili aspecte precum obiectul conventiei, durata acesteia, prețul, modul de plata, precum si alte clauze specifice. Conventia civila poate fi incheiata intre persoane fizice sau juridice, sau intre o persoană fizica si una juridica.

Este important de mentionat faptul ca o conventie civila trebuie sa fie intocmita conform prevederilor legale in vigoare si sa fie semnata de ambele parti implicate, pentru a fi valabila si obligatorie pentru acestea. In caz contrar, conventia civila poate fi considerata nula, iar partile implicate pot suporta consecinte juridice.

Diferenta intre contract si conventie

Pentru a sintetiza diferenta intre contract si conventie, sa evidentiem cateva aspecte cheie:

  • Natura juridica: Contractul are o baza legala și implica drepturi si obligatii juridice, in timp ce conventia civila are o baza mai informala si se bazeaza pe ințelegerea comuna si acceptarea sociala.
  • Forma scrisa: Contractul este de obicei un document scris si semnat de catre parți, in timp ce o conventie civila poate fi stabilita fara a fi necesara o forma scrisa.
  • Executabilitate: Contractul poate fi pus in aplicare prin intermediul sistemului juridic si poate atrage consecinte legale in cazul nerespectarii, pe cand conventia civila se bazeaza mai mult pe normele sociale si pe conformitatea voluntara.
  • Specificitatea termenilor: Contractul stabileste in mod clar si specific termenii si conditiile, in timp ce conventiile pot fi mai flexibile si pot varia in interpretare.

Acum că stiti diferenta intre contract si conventie, este important sa intelegeti cum sa aplicati informatiile in mod corespunzator în situatiile in care va aflati.

Reconsiderarea activitatii dependente

In practica, a existat si exista o confuzie privind activitatea dependenta. Conventia civila incheiata potrivit Codului Civil, cunoscuta si sub denumirea de contract de prestari servicii, este folosita in situatia in care raportul dintre cele doua parti este de angajare si ar trebui sa faca obiectul unui contract individual de munca (situatie pe care noi, de pilda, am intalnit-o deseori in trecut cu privire la angajatii adusi din Asia). Potrivit art 7.(2.1) al Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:

  • beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
  • in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
  • platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
  • platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

Doriti sa aflati cum va putem ajuta?


Cereti o oferta

Exemplu. O societate comerciala care deruleaza lucrari de constructii si montaj incheie un contract de prestari servicii cu o persoana fizica, denumita in continuare beneficiarul de venit, pentru servicii de supraveghere si coordonare a unei echipe de muncitori constructori, pentru o perioada de 6 luni. In baza contractului incheiat, beneficiarului  de venit i se stabileste un program de lucru de 9 ore/zi, intocmai ca cel al angajatilor, isi desfasoara activitatea in birourile special amenjate la punctul de lucru al societatii si se deplaseaza de doua ori pe luna la sediul central al societatii pentru prezentarea raportului situatiei de lucrari si pentru a participa la sedintele echipei de management. Cu ocazia acestor deplasari, societatea se obliga sa deconteze cheltuielile de deplasare.

Analizand toate aceste clauze inserate in contract si alte dovezi privind desfasurarea activitatii, putem aprecia ca, in cazul unei inspectii, organul fiscal va reconsidera activitatea desfasurata de catre beneficiarul de venit in baza contractului de prestari servicii ca fiind dependenta, obligand societatea la incadrarea acestui tip de contract ca si contract individual de munca si plata contributiilor sociale aferente de la data inceperii activitatii impreuna cu majorari si penalitati de intarziere.

Criterii in reconsiderarea unei activitati dependente

Va prezentam in continuare criteriile in baza carora poate avea loc acesta reconsiderare:

  • programul de 9 ore/zi intruneste conditia de la punctul „a” al art 7.(2.1) al Legii 571/2003 privind Codul Fiscal si anume, beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare, respectand conditia impusa de platitor privind programul de lucru.
  • desfasurarea activitatii in birourile special amenjate la punctul de lucru al societatii intruneste conditia de la punctul „a” al art 7.(2.1) al Legii 571/2003 privind Codul Fiscal si anume, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie.
  • deplasarea de doua ori pe luna la sediul central pentru prezentarea raportului situatiei de lucrari si pentru a participa la sedintele echipei de management intruneste conditia de la punctul „a” al art 7.(2.1) al Legii 571/2003 privind Codul Fiscal si anume, beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare.
  • decontarea cheltuielilor de deplasare cu ocazia deplasarilor intruneste conditia de la punctul „c” al art 7.(2.1) al Legii 571/2003 privind Codul Fiscal si anume, platitorul de venit suporta, in interesul desfasurarii activitatii, cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit.

In concluzie, pentru acest tip de activitate se va incheia un contract individual de munca pe durata determinata, conform art. 83 (h), pentru desfasurarea unei lucrari, in acest caz platitorul de venit devenind angajator, iar beneficiarul de venit angajat, acesta prestand activitatea in schimbul unei remuneratii, denumita salariu.

Pentru a alege cea mai buna optiune dintre contractul individual de munca sau conventia civila, puteti apela la serviciile de consultanta HR. Specialistii in resurse umane va vor prezenta beneficiile si riscurile ambelor optiuni, ca apoi sa luati o decizie potrivita.


Doriti sa aflati cum va putem ajuta?


Cereti o oferta