“DA” si “NU” in procesul de recrutare

Recrutare, da si nu
sursa foto: sxc.hu

Am sa va impartasesc cateva lucruri, despre ce va ajuta sau nu intr-un proces de recrutare.

Desigur, informatiile pe care le primeste un recruiter in cadrul unui interviu nu vor fi analizate disparat, nefiind de regula, ele singure, suficiente pentru a accepta sau respinge candidatura cuiva. Informatiile pe care le oferiti direct sau indirect specialistului din recrutare sunt ca un puzzle, piese care impreuna vor da o imagine de ansamblu si vor permite acestuia sa analizeze in ce masura candidatii intalniti se potrivesc cu profilul candidatului cautat, din punct de vedere tehnic si personal, precum si masura in care profilul candidatilor acopera cerintele impuse de specificul postului, nevoile echipei, respectiv ale companiei/clientului.

Iata cateva dintre lucrurile nerecomandabile candidatilor, intr-un proces de recrutare:

CV-UL

Un recruiter are de analizat intr-un proces de recrutare zeci, sute de cv-uri, fie ca sunt ale aplicantilor directi la un anunt de recrutare sau ale aplicantilor identificati prin cuvinte cheie pe site-urile de recrutare printr-o cautare activa (candidati ce nu au aplicat la un job, dar intrunesc conditiile pentru acesta) sau prin softuri de screening ce cauta acele cuvinte cheie.

Ce cv-uri au sansele cele mai mari de a fi ocolite intr-un screening pentru un proces de recrutare?

 • Cv-urile cu informatii incomplete (studii, experienta) sau redate “telegrafic”, in care nu sunt specificate, de exemplu, responsabilitatile fiecarei pozitii ocupate. Acest mod de a completa un cv poate fi un semn de superficialitate sau comoditate din partea candidatului, din punctul de vedere al celui care gestioneaza un proces de recrutare. In plus, in organigrama fiecarei companii, una si aceeasi pozitie ca denumire, poate cuprinde responsabiliti suplimentare sau chiar total diferite. Persoana ce se ocupa de recrutare va cauta candidatii dupa cuvinte-cheie, va selecta cv-ul dumneavoastra si in functie de responsabilitatile descrise, facand o cautare cat mai specifica, analizand corespondenta dintre responsabilitatile precedente si cele pe care ar trebui sa le deruleze pentru potentialul angajator. Asadar, cu informatii relevante insuficient descrise, scad sansele ca cv-ul sa fie selectat intr-un proces de recrutare, pentru care chiar dumnevoastra ati putea fi omul cel mai potrivit, deoarece persoana ce se ocupa de recrutare nu are acces la aceste informatii in etapa de screening al cv-urilor.
 • Cv-urile neactualizate de multa vreme –pe unul din site-urile online de cautare de job-uri – se refera la acei candidati ce mai nu sunt activi de o perioada semnificativa de timp/nu si-au mai verificat contul, nu au mai facut modificari in cv, etc. (+6 luni), putand fi indiciul unei oarecare lipse de interes pentru oportunitati profesionale sau al indisponibilitatii in recrutare din partea candidatilor, din diferite motive.
 • De asemenea, cv-urile cu greseli gramaticale sau cu greseli de atentie sunt susceptibile de a fi date deoparte intr-un proces de recrutare, in special pentru pozitiile unde aceste minusuri sunt critice.
 • Nu in ultimul rand, cv-urile cu poze de profil inadecvate, de exemplu, cele potrivite unui site de matrimoniale, nu vor fi tratate cu seriozitate de persoana ce gestionaza procesul de recrutare.

Tips-uri:

 • Completati-va cv-ul cu informatii relevante legate de pozitia pentru care aplicati.
 • Descrieti pe scurt, responsabilitatile indeplinite la locurile de munca pe care le-ati avut. Daca ati fost implicat in proiecte importante, enumerati-le. Ajutati-va, daca este cazul, de cifre concrete.
 • Actualizati-va cv-ul cu ultimul loc de munca ocupat.
 • Daca nu mai lucrati, faceti vizibil acest lucru in cv (din nou, actualizati-va statusul profesional). Pentru pozitii pentru care este necesara ocuparea urgenta a acestora, echipa de recrutare va contacta cu prioritate candidatii ce sunt disponibili imediat.
 • Alegeti o poza potrivita, tip CI, de preferat in care purtati o tinuta office (exclus fotografii de la nunti, in postura de mireasa, chiar daca ati fost una foarte frumoasa – da, am mai vazut, de la plaja, s.a.m.d.). De asemenea, pentru un plus de profesionalism si pentru a evita eventuale ironii, alegeti un nume, o adresa de mail potrivita unei corespondente oficiale.

ATITUDINEA/PREZENTA

Iata cateva dintre aspectele nerecomandabile candidatilor legate de atitudine/prezenta la interviu, intr-un proces de recrutare:

 • Sa ajunga prea devreme, ori prea tarziu, fara sa anunte acest lucru in prealabil.
 • Daca au ajuns prea devreme, sa intrebe unde este locul de fumat sau daca pot primi o cafea.
 • Sa aiba o tinuta stridenta (culori tipatoare, materiale lucioase, paiete, machiaj strident) sau neingrijita, ori sa miroasa ca un fumator inrait.
 • Sa afiseze o atitudine aroganta fata de specialist sau procesul de recrutare.
 • Sa vina insotiti intr-un cadru formal de o alta persoana (sot, parinte, copil). Nu ne referim aici la discutiile din mediile informale.
 • Sa se descrie, daca va fi cazul, folosind clisee: ex – “sunt dinamic si perfectionist”.
 • Sa nu aiba un cv actualizat, lipsind de exemplu, una sau mai multe experiente. Desi acest criteriu pare sa fie legat de screening, in realitate multe dintre cv-uri vor fi descoperite ca fiind incomplete pe parcursul unui interviu.
 • Lipsa de energie, a unei atitudini pozitive, mai ales atunci cand candidati pentru pozitii/companii unde atitudinea energica/optimismul se cer in mod expres.
 • Sa vorbeasca in mod special despre familie, mai ales ca nu li se cer aceste detalii. Ori despre avantajele materiale legate de job, in mod excesiv. Sa faca referiri rautacioase in legatura cu fostii colegi ori angajatori.
 • Sa fie incepatorI, dar sa sustina ca cel mai bine li se potriveste acum un post de Manager, pentru ca tocmai au absolvit Facultatea de Management.

Tips-uri:

 • Ajungeti la timp, iar cand nu este posibil, anuntati eventuale decalaje fata de ora stabilita. In cazul in care ati ajuns mai devreme, contactati telefonic si intrebati specialistul recrutare daca va poate primi.
 • Postura: adoptati o pozitie dreapta și stabiliti un bun contact vizual cu intervievatorul.
 • Ascultati cu atentie si raspundeti punctual la intrebarile adresate, fara digresiuni.
 • Alegeti-va o tinuta ingrijta, potrivita unui interviu si evitati excesele de orice fel legate de tinuta/vestimentatie.
 • Nu criticati persoane, relatati conditii/situatii obiective. Cand relatati anumite probleme cu care v-ati confruntat la locul de munca, aratati si solutiile pe care le-ati gasit.
 • Creati o impresie pozitiva, zambind si prezentandu-va in mod relevant, relaxat, onest si matur candidatura. Priviti interviul ca pe o oportunitate profesionala prezenta, dar si viitoare. Luati-va „la revedere” cu un zambet, o strangere de mana si aceeasi energie pe care ati demonstrat-o de-a lungul interviului. Fiind ultima impresie pe care o lasati inainte de a pleca, asigurati-va ca este pozitiva!

FEEDBACK-UL

 • Daca nu ati fost persoana selectata, puteti da reply feedback-ului transmis de recruiter, ca l-ati primit etc. Puteti folosi acest prilej pentru a va arata disponibilitatea pentru oportunitati /procese de recrutare viitoare, in plus veti consolida impresia pozitiva creata.

Amintiti-va ca un proces de recrutare este un drum cu 2 sensuri, precum si faptul ca un proces de recrutare nu este doar un demers pentru o pozitie vacanta acum, ci pentru oportunitati viitoare.

Mult succes!

Andreea Nichifor