Detasare angajati romani in Uniunea Europeana

Detasare angajati in Uniunea Europeana

Daca pina acum cativa ani, angajatorii straini utilizau forta de munca romaneasca prin sistemul lohn – producerea unor articole folosind mana de lucru necalificata sau calificata locala – in prezent se axeaza pe detasare angajati in Uniunea Europeana, la societati din spatiul comunitar.

Deschiderea pietei muncii pentru angajatii romani in spatiul comunitar a condus la un “nou trend” al relatiilor de angajare. Astfel, angajatori din tari precum Germania, Marea Britanie au realizat oportunitatea unei forte de munca calificate ce se regaseste in tara noastra la costuri reduse.

Reteta pare simpla la prima vedere, dar prevederile legale fiscale, atat cele domestice cat si cele europene vin cu un mare numar de constrangeri pentru acest tip de afacere.

In ce consta aceasta reteta? De exemplu o societate din Germania ce activeaza in in domenii precum constructii, industrie, agricultura – o vom numi prestatorul, incheie un contract pentru prestarea acestor servicii cu o alta societate din aceasi tara – o vom numi beneficiar. Pentru a angaja forta de munca calificata din Romania la costuri reduse, prestatorul va infiinta o societate in Romania care va deveni angajatorul personalului necesar pentru desfasurarea lucrarilor la beneficiar.

Personalul va fi detasat la societatea beneficiar pe o perioada de maxim 2 ani, in tot acest timp fiind platit de catre societatea din Romania, iar contributiile sociale ale salariilor vor fi retinute si platite in Romania in baza regulamentelor europene la care Romania este parte integranta.

Potrivit Codului Muncii detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.

Pentru a putea retine si plati contributiile sociale in Romania, pe perioada detasarii, societatea angajatoare va obtine pentru angajatii sai detasati formularul European A1- Certificat privind legislatia in materie de securitate sociala care se aplica titularului.

Jurisprudenta comunitara si practica uzuala au stabilit anumite criterii pentru a determina existenta relatiei directe intre intreprinderea care face detasarea si lucratorul detasat, in vederea obtinerii formularului A1, exemplificand cateva din aceste criterii:

  • Durata anticipata a activitatii in cauza sa nu depaseasca 24 luni si persoana respectiva sa nu fie trimisa pentru a inlocui o alta persoana detasata.
  • Angajatorul trebuie sa isi desfasoare in mod obisnuit activitatile in statul de origine a detasarii. In plus, regula potrivit careia lucratorul „desfasoara o activitate in numele unui angajator” se refera la faptul ca pe parcursul perioadei de detasare trebuie sa existe o relatie directa intre angajatorul de origine si lucratorul detasat.
  • Cifra de afaceri realizata de angajatorul din Romania sa reprezinte 25% din cifra de afaceri realizata in ultimii 2 ani de angajator, atat in Romania cat si in statul unde va fi detasat angajatul.
  • Ponderea procentuala a salariatilor ramasi sa-si desfasoare activitatea in Romania raportat la numarul total al salariatilor angajati, atat in tara cat si in statul unde va fi detasat angajatul sa nu depaseasca 30%.

Analizand criteriile enumerate putem constata ca este foarte dificil pentru investitorii ce infiinteaza societati in Romania exclusiv cu scopul de angaja forta de munca calificata pentru a o detasa in vederea realizarii unor lucrari la alti angajatori din spatiul comunitar, sa obtina formularul A1 la start-up-ul activitatii.

In plus, documentele solicitate de institutia de resort din Romania pentru emiterea formularului A1 sunt numeroase si necesita un timp pentru a le obtine.

Recomandam societatilor care se orienteaza spre acest tip de activitate si intentioneaza sa recurga la procedura de detasare angajati la angajatori din spatiul comunitar, sa analizeze foarte bine, de la inceput, conditiile de detasare, posibilitatea obtinerii formularelor europene, regulamentele europene in vigoare si conditiile fiscale din ambele state.