Eficientizare costuri: tichete de vacanta din 2015

Eficientizare costuri angajatori
sursa foto: sxc.hu

Gasirea unor modalitati mai avantajoase din punct de vedere fiscal, de acordare a unor beneficii angajatilor performanti, reprezinta un punct de interes constant al angajatorilor.

Intr-o perioada fluctuanta din punct de vedere al legislatiei, in special cea fiscala, si in asteptarea promulgarii noului Cod Fiscal, Guvernul a emis in luna iunie Legea care introduce noi modificari privind acordarea de tichete de vacanta angajatilor.

Daca pentru acordarea bonusurilor la salarialul lunar legislatia prevede plata contributiilor sociale, acordarea tichetelor/voucherelor de vacanta reprezinta o metoda eficienta pentru angajator de reducere a taxelor cu pana la 54%.

Un beneficiu pentru angajator si implicit pentru angajati il reprezinta deductibilitatea integrala a sumelor alocate pentru tichetele/voucherele de vacanta de la calculul impozitului pe profit, in limita a 6 salarii brute minime pe tara. Prevederile legale impun ca acordarea tichetelor/voucherelor de vacanta se va face doar de catre angajatorii care in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit, dupa caz.

La fel de important este faptul ca tichetele/voucherele de vacanta sunt scutite de la plata contributiilor sociale, pentru acestea retinandu-se doar impozitul pe venit de 16%, ca si in cazul tichetelor de masa.

Si pentru ca traim intr-o era a tehnologizarii, iar schimbul de hartii devine incet-incet perimat, tichetele/voucherele de vacanta pot fi acordate si pe suport electronic sub forma unor carduri incarcabile.

Angajatii pot folosi tichetele/voucherele de vacanta pe teritoriul Romaniei, in unitatile de cazare autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism.

Acordarea de tichete de vacanta (denumite si vouchere) asigura recompensarea angajatilor,  putand inlocui primele de performanta, de vacanta sau alte forme de stimulare sau recompense, la costuri mult mai mici. Angajatorul este liber sa decida daca si cand acorda angajatilor sai tichete/vouchere de vacanta, sa stabileasca nivelul sumei alocate, categoriile de angajati vizate si criteriile de acordare.

Iata cum acordarea tichetelor de vacanta este o buna modalitate de eficientizare a costurilor de personal:

  • In varianta in care angajatorul alege sa acorde angajatului o prima anuala de 2000 de ron net, il va costa pe cel dintai 3502 ron.
  • In varianta in care alege sa-i acorde tichete/vouchere de vacanta in valoare de 2000 ron net, costul pentru angajator va fi 2784 ron, in situatia in care acesta decide sa suporte si partea de impozit ce se retine angajatului pentru valoarea tichetelor/voucherelor de vacanta prin acordarea unei prime.