ce-inseamna-HR-agentie-recrutare-castiguri

HR, sau Resursele Umane, este un domeniu esential in orice organizatie. De la recrutare si selectie pana la gestionarea relatiilor dintre angajati si companie, HR-ul joaca un rol crucial in succesul unei afaceri. In acest articol, vom explora ce inseamna HR, ce responsabilitati implica si de ce este atat de important pentru orice companie.

Ce inseamna HR?

HR este acronimul pentru „Resurse Umane” (in engleza, „Human Resources”). Se refera la departamentul sau rolul unei companii, care se ocupa de recrutarea, angajarea, gestionarea dosarelor angajatilor, a relatiilor cu acestora si incetarea raporturilor de munca.

Un departament HR se asigura ca angajatii sunt bine gestionati si motivati pentru a contribui la succesul si dezvoltarea organizatiei. De asemenea, HR-ul se ocupa cu dezvoltarea unui mediu de lucru performant, respectarea legilor muncii si implementarea politicilor interne ale companiei.

Responsabilitatile unui departament HR

Departamentul HR are multiple responsabilitati, iar acestea pot varia in functie de dimensiunea si specificul companiei. Unele companii, care nu au un departament HR intern, pot alege externalizarea unei activitati, precum procesul de recrutare sau de payroll, sau ambele,  chiar toate activitatile de resurse umane. Altele, pot avea acoperite foarte bine anumite functii de HR, dar nu si altele sau pot decide externalizarea unor procese atunci cand sunt obiective de atins intr-un timp scurt sau cand gradul de incarcare interna este mai mare.

Printre cele mai importante activitati de resurse umane se numara:

  • Recrutarea si selectia angajatilor: HR-ul este responsabil pentru identificarea nevoilor de personal ale companiei, recrutarea candidatilor potriviti si selectia celor mai buni candidati pentru posturile disponibile. Acest proces implica publicarea anunturilor de angajare, interviuri si teste pentru a evalua abilitatile si experienta candidatilor. Recrutarea prin procese de headhunting este realizata de catre Recruiteri foarte experiementati si presupune cautarea si abordarea activa a unor anumite profile de candidati. De exemplu, Fox Expert Advice ofera acest serviciu de head hunting clientilor sai.
  • Administrarea procesului de angajare si a dosarelor de personal: un candidat devine angajat in momentul in care a parcurs toate formalitatile de angajare pentru un angajator. Departamentul intern sau extern de HR va transmite oferta scrisa de angajare catre candidat, va organiza controlul de medicina muncii pentru acesta, va intocmi contractul de munca, fisa de post, va inregistra contractul de munca in Revisal si il va transmite catre ITM in Reges. Fiecare angajat va avea un dosar de personal cu toate documentele si modificarile care vor avea loc cat timp va fi angajatul companiei, pana la momentul incetarii colaborarii cu respectivul angajator. De gestionarea dosarelor de personal este responsabil, asadar, departamentul HR.
  • Administrarea salariilor si beneficiilor: HR-ul gestioneaza procesul de salarizare, bonusuri, indemnizatii si alte beneficii acordate angajatilor. De asemenea, asigura conformitatea cu legislatia muncii privind salariile si taxele. Serviciul de Payroll presupune cunostinte solide de fiscalitat si legislatia muncii.
  • Formarea si dezvoltarea angajatilor: Un alt rol important al HR-ului este organizarea programelor de formare si dezvoltare profesionala. Acestea sunt esentiale pentru cresterea abilitatilor angajatilor si imbunatatirea performantei acestora.
  • Gestionarea relatiilor cu angajatii: HR-ul se ocupa de aspecte legate de integrarea si performanta angajatilor, evaluarea performantei sau satisfactiei angajatilor, managementul conflictelor si asigurarea unui climat pozitiv la locul de munca. De asemenea, departamentul HR ofera suport angajatilor in caz de probleme legate de drepturile lor sau de diverse situatii de munca.
  • Respectarea legislatiei muncii: Un alt rol important al HR-ului este respectarea legilor si reglementarilor muncii. Acest lucru include asigurarea conformitatii cu legislatia locala si internationala privind drepturile angajatilor, norme de sanatate si securitate la locul de munca si protectia datelor personale ale angajatilor.

De ce este important HR-ul intr-o companie?

HR-ul are un impact direct asupra performantei generale a unei organizatii. Iata cateva motive pentru care HR-ul este esential pentru succesul unei companii:

Recrutarea talentelor potrivite: Un departament HR eficient poate atrage cei mai buni candidati pentru posturile disponibile, asigurandu-se ca organizatia beneficiaza de oameni talentati si motivati.

Reducerea fluctuatiei de personal: Un HR bine structurat poate contribui la crearea unui mediu de lucru pozitiv, ceea ce reduce rata de turnover si imbunatateste stabilitatea companiei.

Motivarea angajatilor: HR-ul se ocupa cu implementarea unor strategii eficiente de motivare a angajatilor, ceea ce contribuie la cresterea productivitatii si a satisfactiei angajatilor.

Respectarea reglementarilor legale: Un departament HR competent se asigura ca organizatia respecta toate reglementarile legale, evitand astfel sanctiuni sau litigii.

Ce posturi pot ocupa intr-un departament HR?

Intr-un departament de HR poti fi Recruiter, ceea ce inseamna ca vei fi responsabil cu procesele de recrutare ale companiei. De regula, acest post il poti intalni sub denumirea de Specialist recrutare sau, uneori, chiar Recrutor.

Daca te vei ocupa de toate procesele HR sau de marea lor majoritate, in organigrama unei companii acest rol il poti regasi sub denumirea de Generalist Resurse Umane sau Specialist Resurse Umane.

Fiecare dintre rolurile HR pot fi acoperite asadar, de o singura persoana, sau, in functie de complexitatea companiei si de volumul de munca, poate fi atribuit unui singur post: Specialist Compensatii si Beneficii, Specialist Dezvoltare Personal (People Development), Inspector Resurse Umane, Specialist Administrare Personal, Economist Payroll sau Inspector Salarii, s.a.m.d. 

Rolul de HR Business Partner, de Consultant, sau de Manager Resurse Umane presupune o experienta extensiva in mai multe arii din domeniul HR sau chiar toate si participa la procesele decizionale si strategice ale companiei, alaturi de Board-ul acestuia.

O zi ca Recruiter

Daca te-ai intrebat vreodata cum este sa lucrezi ca recruiter intr-o agentie de recrutare sau intr-un departament intern,  te vom ajuta sa intelegi cum arata o zi din jobul de Recruiter.

Un recruiter intr-o agentie recrutare se ocupa cu identificarea si selectarea candidatilor potriviti pentru diverse pozitii in companii partenere. Acesta se implica in procesul de recrutare, ceea ce presupune intelegerea postului, elaborarea si postarea unui anunt de angajare,  screeningul candidatilor, organizarea interviurilor, alegerea candidatilor potriviti, organizarea listei scurte cu candidati care vor fi propusi beneficiarilor si oferirea de feedback pozitiv sau negativ la incheierea procesului de recrutare.

Munca in recrutare este dinamica si plina de provocari. Fiecare zi aduce noi oportunitati si situatii care necesita tenacitate si comunicare eficienta, atat verbala cat si scrisa. Pe langa procesul de recrutare in sine, este nevoie sa gestionezi relatia cu clientii interni sau externi (daca faci parte dintr-o firma de recrutare). De asemenea, ai nevoie sa cunosti piata fortei de munca si metode de recrutare eficienta.

Responsabilitatile si abilitatile necesare unui Recruiter

Un Recruiter are un rol important in dezvoltarea unei echipe. Este responsabil pentru identificarea si atragerea candidatilor potriviti pentru pozitiile vacante ale clientilor interni sau externi. Pentru a avea succes in acest domeniu, un recrutor trebuie sa fie dotat cu abilitati cheie, precum:

  1. Comunicare excelenta: Recruiterii trebuie sa fie capabili sa stabileasca relatii bune cu candidatii si clientii, sa fie persuasivi si sa comunice clar si eficient.
  2. Abilitati de negociere: In procesul de angajare, recruiterii au nevoie sa afle asteptarile financiare ale candidatilor si pot ajunge sa negocieze termeni si conditii salariale, beneficii si alte aspecte importante pentru ambele parti implicate.
  3. Cunostinte tehnice: In functie de domeniul in care opereaza agentia de recrutare, recruiterii pot avea nevoie de cunostinte tehnice specifice pentru a intelege cerintele pozitiilor si a identifica candidatii potriviti.
  4. Gestionarea timpului: Intr-o agentie de recrutare, fluxul constant de candidati si cerintele multiple necesita abilitati bune de gestionare a timpului pentru a prioritiza sarcinile si a ramane eficient.
  5. Adaptabilitatate: pietele de munca se schimba intr-un ritm rapid, iar recrutorii trebuie sa fie flexibili si adapteze strategiile de recrutare pentru a ramane relevanti.
  6. Incredere in sine: un Recruiter lucreaza cu oamenii din diferite domenii, varste, nivel de experienta, si este nevoie sa dovedeasca tact si incredere in sine.

Cat castiga un Recruiter?

In afara de beneficiile salariale, munca unui Specialist recrutare implica:

  • Multumirea de a ajuta oamenii sa-si gaseasca locuri de munca potrivite: Unul dintre cele mai mari aspecte satisfacatoare ale vietii intr-o agentie de recrutare este sa stii ca ai ajutat o persoana sa-si gaseasca locul potrivit intr-o companie.
  • Oportunitati de networking: lucrul intr-o agentie de recrutare ofera ocazia de a interactiona cu profesionisti din diverse domenii si de a-ti extinde reteaua de contacte.

Potential financiar al unui Recruiter este ridicat: Agentiile de recrutare ofera adesea bonusuri si comisioane atractive pentru recrutorii performanti, ceea ce poate conduce la un castig financiar considerabil, pe langa salariul fix. Baza salariala depinde foarte mult de nivelul de experienta, daca esti un Recruiter Junior sau Senior, daca faci recrutare de volum sau Executive Search. 

Recrutarea de volum sau de masa implica identificarea candidatilor care ocupa pozitii ca muncitori calificati sau necalificati, pe cand recrutarea dedicata Executive Search este dedicata rolurilor de specialisti si management.

Salariul unui incepator in domeniul resurselor umane, dar si in alte domenii, poate incepe de la 3000 ron net si ajunge, in functie de nivelul de experienta, pana la 8000 ron net, pentru angajatii seniori. Recruiterilor care lucreaza in agentii de recrutare li se pot acorda comisioane importante la finalizarea proceselor pe care le gestioneaza.

Mi se potriveste postul de Recruiter?

Fara a putea ocoli o formulare devenita truism, fiecare profesie poate fi cea mai frumoasa din lume pentru cineva, daca persoana respectiva este pasionata de ceea ce alege sa faca. A fi recruiter nu face exceptie; oricat de greu pare inceputul, cu un plan pentru a depasi depasi intrebarea “Ce experienta aveti?”, merita sa te “zbati” pentru un loc in domeniul in care simti ca ai vocatie.

Totusi, nu alege sa fii Recruiter, daca crezi ca recrutarea este:

Un job relaxant

Mit: aura de “flower-power”, cu focus pe “flower” – se zvoneste ca in recrutare “munca e curata relaxare” pentru ca pe coridoare apar  siluete relaxate si zambitoare, cu bujori in obrajiori, precum zanele din povesti.

Daca vei dori sa lucrezi in recrutare pentru acest fapt, retine ca aura de `flower-power” este o responsabilitate prevazuta de fisa postului, ca pentru orice “indeletnicire” din aria “lucrul cu publicul/oamenii”.  Daca nu poti zambi nici macar cand ai o zi buna, uita de recrutare/lucrul cu publicul/customer care s.a.m.d. Pasiunea pentru domeniul ales, precum si  faptul ca in domeniul recrutarii vei intalni intr-un procent relevant oameni interesanti, contribuie la perceptia celorlati ca traiesti o frumoasa si usoara poveste de angajat burghez.

In realitate:  ramanem la fel de  “flower”  ca alti “saditori” iubitori ai oricarei alte profesii. Doar ca de zambet si atitudinea pozitiva avem nevoie, nu vin din ceea ce nu facem, ci din ceea ne trebuie.  Este profesia de “recruiter” usor de iubit? Depinde de fiecare.

Bine de stiut: daca veti lucra intr-o agentie, veti avea target pentru proiectele livrate. Daca veti lucra intr-o companie, cu clienti interni, va trebui sa acoperi pozitiile vacante, indiferent de variabilele ce apar (deloc putine). Ieri.

Ai putere decizionala infinita

Mit: daca lucrezi in recrutare esti un semizeu cu 3 trese: decizi pe cine angajezi, cui cresti salariul, pe cine concediezi.

In realitate: indiferent daca lucrezi intr-o agentie de recrutare sau in departamentul intern al unei companii, cand vei profesa, aminteste-ti ca si candidatii si angajatorii sunt clientii tai. Acest lucru inseamna abilitatea de a aplica pragmatismul si echidistanta, destul de ascutite, altfel, vei fi perceput/a ori prea sindicalista ori omul managementului. Pentru finalizarea unui proces de recrutare vei avea nevoie de ambele parti, oameni si companii, candidati si angajatori. Cum le reconciliezi? Aici e provocarea. Tineti la indemana o regula importanta: candidatii nu se aleg pe baza simpatiilor/antipatiilor, ci pe baza nevoilor clientilor, ale cerintelor companiei si postului.

Munca putina, job usor

Mit: in recrutare muncesti putin. Vorbesti mult, intalnesti oameni tot timpul.

In realitate: iti poti incepe programul la ora 08.00 si il poti termina si la 20.00. Cei mai multi candidati lucreaza si nu intotdeauna se vor putea invoi pentru un interviu. Poate fi necesar deseori sa arati flexibilitate in privinta programului propriu de lucru. Ce-i drept, interviurile online au eficientizat timpul atat pentru candidati, care nu mai trebuie sa stea in trafic pentru a ajunge la un interviu sau sa se invoiasca un numar mai mare de ore. Dincolo de rolul recrutarii, adauga raportari, sedinte, discutiile cu clientii, siiii, neaparat, feedback-ul negativ catre candidatii respinsi.

Exista domenii inalt specializate si complexe –m-as gandi la neurochirurgie. Fara a presupune operatii pe creier,  recrutarea nu este un domeniu facil. Este o munca solicitanta psihic,  pentru ca lucrati cu oamenii si conditiile pietei fortei de munca la un anumit moment, iar tocmai acest lucru face sa apara multe variabile, independente de volumul de munca depus pentru finalizarea unui proces de recrutare sau calitatea activitatii. Multi candidati nu se vor prezenta la interviu; unii vor refuza oferta inainte de a semna; altii, intr-un procent mai mic, dupa ce semneaza. O parte dintre cei angajati vor renunta la post sau vor fi demisi in timpul perioadei de proba. Asadar, trebuie sa fiti niste persoane care sa puteti lucra intr-un domeniu putin predictibil, cu capacitatea de a va reseta in timpul unui proces de recrutare. x 5, x 10 sau cate proiecte derulati concomitent. Nu in ultimul rand, a intalni oameni tot timpul necesita o capacitate de ascultare – candidatii vor vorbi mai mult decat Recruiterii.

Tot vreti sa va alaturati bransei? Va asteptam cu drag si va dorim succes! Pentru noi, munca in domeniul HR, dar si al recrutarii, ramane una dintre cele mai frumoase si dinamice profesii. In mod sigur, nu veti avea cum sa va plictisiti.

Concluzie

HR-ul este un pilon fundamental al oricarei organizatii de succes. Prin gestionarea eficienta a resurselor umane, de la recrutarea celor mai buni candidati la formarea continua a angajatilor si mentinerea unui mediu de lucru performant, HR-ul joaca un rol vital in cresterea si dezvoltarea unei companii. Un departament HR bine structurat si bine gestionat inseamna o afacere sigura, ferita de litigii si cu o crestere sustenabila.