Noi facilitati acordate somerilor si angajatorilor

facilitati acordate somerilor
sursa foto: sxc.hu

Incepand cu data de 03 decembrie 2016, data intrarii in vigoare a ORDONANTEI DE URGENTA nr. 60 din 28 septembrie 2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, au fost introduse noi reglementari privind acordarea unor facilitati acordate angajatorilor dar si facilitati acordate somerilor. Enumeram aici: prima de activare, prima de incadrare, prima de instalare, acordare cuantumuri banesti angajatorilor pentru angajare absolventi, someri in varsta de peste 45 ani, parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, tineri NEET si someri cu pana 5 ani pana in varsta pensionarii.

Facilitati acordate somerilor:

Prima de activare: somerii inregistrati la Agentiile de Somaj care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj si care se angajeaza cu norma intrega pe o perioada mai mare de 3 luni beneficiaza de o prima de activare neimpozabila de 500 ron, platita de catre Agentia de Somaj unde sunt inregistrati. Pentru a putea beneficia de prima de activare este necesar ca persoana in cauza sa nu fi fost angajata a companiei angajatoare in ultimele 12 luni, iar durata contractul individual de munca sa fie nedeterminata sau determinata de minim 3 luni. In situatia in care totusi contractul individual de munca va inceta intr-o perioada de 3 luni de la angajare, iar persoana se va incadra in termen de 30 de zile la un alt angajator, aceasta nu va avea obligatia restituirii catre Agentia de Somaj a sumei acordata ca prima de activare.

Prima de incadrare: somerii inregistrati la Agentiile de Somaj si care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 15 km de localitatea in care isi au domiciliul sau resedinta, pot beneficia de o prima de încadrare, neimpozabilă pe o perioada de 12 luni, platita de catre Agentia de Somaj unde sunt inregistrati. Cuantumul primei de incadrare se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proportional cu numarul de zile in care persoanele in cauza desfasoara efectiv activitatea la angajatorul la care se realizeaza incadrarea in munca.Pentru a putea beneficia de prima de incadrare este necesar ca persoanele in cauza sa fie angajate cu norma intreaga, contract individual de munca nedeterminat sau determinat pe o durata de minim 12 luni, sa nu fi beneficiat de o prima de incadrare in ultimele 36 luni, sa nu se incadreze la angajatori cu care au avut raporturi de munca in ultimii 2 ani si sa nu fie absolventi ai concursului de rezidentiat. Prima de incadrare poate fi cumulata cu prima de activare.

In articolele urmatoare vom detalia si celelalte facilitati introduse prin legislatia moficata recent.