Inteligenta Artificiala

Inteligenta Artificiala rescrie piata fortei de munca, exact ca Revolutia Industriala in urma cu doua secole. Ambele au generat temeri privind pierderea locurilor de munca. Dar avem motive sa ne temem de acest “Bau-bau”? Ne va fura ea joburile sau va crea noi locuri de munca? Si una, si alta.

Revolutia Industriala vs. Revolutia AI – Inteligenta Artificiala

Asa cum a facut in trecut Revolutia Industriala, Inteligenta Artificiala aduce o revolutie pe toate planurile si de fapt, a stat la baza unor nevoi ale societatii.

Revolutia Industriala a marcat trecerea de la productia manuala si agricola la productia mecanizata si industriala, folosind masini, fabrici si noi surse de energie, cum ar fi aburul si, mai târziu, electricitatea. A dus la dezvoltarea oraselor, cresterea productiei si la schimbari profunde in viata oamenilor.

Ce nevoi au stat in spatele Revolutiei Industriale? De ce aveam nevoie de Inteligenta Artificiala?

Acum 200 de ani, nevoia principala din spatele Revolutiei Industriale era de crestere a eficientei productiei pentru a raspunde nevoii tot mai mari de bunuri si servicii. La baza Revolutiei AI  sta nevoia de automatizare, eficienta si analiza rapida a datelor complexe.

In 2017, scriam articolul “Companie, recrutez roboti”  în Money.ro. Realitatea este ca “robotizarea” devenise de mai bine de un deceniu o necesitate. Ea putea sa aduca o rezolvare a deficitului fortei de munca si nu numai. Deci tot o eficientizare a “productiei”. Este o nevoie pe care tot oamenii au creat-o.

Nici alte domenii, cel al specialistilor cu studii superioare nu a fost mai “ferit”, de exemplu, piata IT era mereu in deficit de personal sau, nu in ultimul rand, piata serviciilor financiar-contabile s.a.m.d.

Existau si inca exista domenii de activitate pentru care exista o cerere masiva de angajati, dar nu si suficient interes din partea lor pentru acele roluri.

De ce s-a schimbat piata fortei de munca?

Cauzele sunt multiple si sunt legate de fenomenul masiv al emigrarii, imbatranirea demografica in tarile civilizate, cresterea confortului, schimbarea profunda a mentalitii generatiilor. Imbogatirea usoara, o educatie a copiilor bazata pe efortul minim si beneficiul maxim, intretinerea acestora de catre parinti pana la varste inaintate, schimbarea culturii muncii si focusul pe “carpe diem” mai mult ca oricand sunt cateva dintre cauzele psihologice mai profunde.  Un nivel crescut de aspiratii, chiar nesustinute de merite sau capacitati este o alta cauza. Persoane fara niciun fel de pregatire aspirau la munca de birou, asta fiind doar un exemplu, in timp ce sudorii si muncitorii in constructii, de exemplu, erau pe cale de disparitie.

Caror nevoi a raspuns, concret, Inteligenta Artificiala?

Pe scurt, AI  raspunde nevoii de a face mai mult, mai bine si mai repede decat e posibil doar cu resurse umane:

  • Automatizarea sarcinilor repetitive: companiile vor sa reduca costurile si sa creasca viteza de lucru
  • Gestionarea unor cantitati uriase de date (“big data”) pe care oamenii nu le pot analiza rapid
  • Luarea unor decizii mai rapide, bazate pe date si modele predictive
  • Interactiuni mai naturale cu tehnologia (ex: chatboti, recunoastere vocala, traduceri automate)
  • Inovatie in diverse domenii: medicina, educatie, transport, marketing, etc.

Asemanari dintre Revolutia Industriala si Inteligenta Artificiala

  • Transformare tehnologica profunda: ambele revolutii marcheaza schimbari radicale in modul in care traim si muncim. Revolutia Industriala a introdus mecanizarea muncii fizice, iar AI automatizeaza sarcinile cognitive, dar duce si automatizarea muncii fizice la alt nivel.
  • Impact asupra pietei muncii: ambele au generat temeri privind pierderea locurilor de munca, dar au si  creat altele noi.
  • Schimbari sociale majore: urbanizarea si aparitia clasei muncitoare in Revolutia Industriala au un echivalent azi in “digital workers”, munca remote si economia gig.
  • Accelerare economica: fiecare revolutie a dus la crestere economica exponentiala si a creat noi industrii.

Opinia despre Inteligenta Artificiala

Desi are multe asemanari cu Revolutia Industriala, pentru Revolutia AI una dintre diferente majore este legata de viteza de adoptie. In Revolutia Industriala lucrurile au fost lente si graduale. In schimb, evolutia pentru Inteligenta Aritificiala si revolutia legata de ea este foarte rapida si globala.

Oportunitati

  • Automatizarea sarcinilor repetitive si cresterea eficientei
  • Diagnostic medical mai rapid și precis
  • Educatie personalizata, adaptata fiecarui elev
  • Crearea de noi industrii (robotică, vehicule autonome, cybersecurity etc.)
  • Impozitarea muncii “robotilor” si a AI ar putea raspunde sustenabilitatii sistemului de pensii in viitor (vezi mai multe in articolul nostru aici)

Amenintari

  • Pierderea locurilor de munca in sectoare cognitive, dar repetitive, unde oricum aveam un deficit de forta de munca, fluctuatie mare, lipsa suficienta de interes pentru aceste domenii (contabilitate primara, customer support etc.)
  • Algoritmi partinitori (bias), lipsa transparentei decizionale
  • Probleme etice si morale (AI militar, deepfakes)
  • Posibila supraveghere de masa si pierderea intimitatii (“Big Brother is watching us?”
  • Lipsa unor reglementari clare pentru algoritmi
  • Inegalitate digitala si riscul unei noi „prapastii” sociale

Concluzie Inteligenta Artificiala 

AI nu e doar o tehnologie, ci o revoluție în sine. Desi contextul si natura tehnologiilor difera, ele aduc provocari similare in plan social, economic si etic pentru cele doua tipuri de revolutii. Inteligenta artificiala genereaza frici, dar si oportunitati uriase. Lectiile din trecut ne pot ajuta sa gestionam mai bine tranzitia actuala: reglementari inteligente, educatie adaptata si o abordare centrata pe om in dezvoltarea AI, pe coexistenta si cooperare, si nu pe concurenta.

Autor: Andreea Nichifor
https://www.linkedin.com/in/andreea-nichifor-56561648/