Interviul de angajare online

interviu de angajare online

O data cu pandemia, un nou tip de interviu si-a facut tot mai mult loc in recrutare, inlocuind interviul fata in fata: interviul de angajare online.

Interviul de angajare online ofera angajatorului sau firmei de recrutare avantajul unei rapide accesibilitati la candidati, prin organizarea agendei de ambele parti mai eficient, putandu-se practic organiza de oriunde, din orice loc candidatii au acces la internet, la o camera web, la un laptop sau un telefon si la conditiile unei discutii linistite.

Prin sustinrea unui interviu online candidatii economisesc timpul pe care ar fi trebuit sa il investeasca pentru a ajunge la sediul companiei care organizeaza procesul de recrutare si nici nu sunt nevoiti sa solicite o invoire de la actualul lor loc de munca pentru a ajunge la un interviu sau, in tot cazul, numarul de ore de invoire necesar este mai mic.

Chiar daca aparent este un interviu mai putin formal comparativ cu interviul fata in fata, avand loc uneori din intimitatea propriei locuinte, pentru ca recrutarea sa fie un succes si candidatii sa isi gaseasca un loc de munca intr-un timp cat mai scurt, este indicat sa tina cont de cateva sfaturi utile:

  • punctualitatea este importanta, chiar daca este un interviu online: recomandarea noastra, daca sunteti nevoit sa intarziati, este aceea de a anunta persoana cu care veti sustine  interviul despre intarzierea survenita;
  • alegerea unei tinute vestimentare adecvate  unui interviu de recrutare poate face diferenta intre obtinerea unui loc de munca si obtinerea unui feedback negativ: sunt de evitat tinutele sport, de casa, pantalonii scurti, bluzele prea decoltate, machiajul prea strident etc.;
  • pastrati contactul vizual pe parcursul intregului interviu cu interlocutorii dvs;
  • incercati sa aveti o atitudine pozitiva, relaxata, care denota, insa, interes;
  • pastrati proportia intre cat vorbiti si cat ascultati, adresati intrebari intervievatorului atat despre cerintele postului cat si despre companie, pe parcursul interviului sau la finalul acestuia;
  • revedeti, daca este posibil, cerintele postului la care ati aplicat si documentati-va in prealabil despre angajator – puteti face acest lucru, cel mai simplu, accesand site-ul companiei care face angajari;
  • nu permiteti sa fiti disturbat pe perioada interviului, eliminati sau reduceti la minimum pe parcursul discutiei factorii care v-ar putea distrage atentia (puneti telefonul pe silentios, nu tineti animalele de companie in aceeasi incapare cu dvs);

Doresti sa iti gasim un job mai bun?


Trimite-ne un CV

Interviul de angajare este un bun prilej pentru ambele parti, candidati si angajatori, sa afle mai informatii unii despre ceilalti – candidatii despre companie, cultura organizationala, mediul de lucru, activitatea in sine, oportunitatile de dezvoltare profesionala, programul de lucru etc, motiv pentru care recomandam acestora sa adreseze o serie de intrebari si sa afle informatii despre toate aceste aspecte.

Acest lucru denota angajatorului interes fata de post si compania care angajeaza; la randul sau, parcurgand cv-ul candidatilor in timpul discutiei, angajatorul va fi interesat sa afle mai multe despre studiile si experienta acestora, motivatia schimbarii locului de munca, aspiratiile profesionale, nivelul de cunoastere al unor limbi straine, asteptarile financiare si cat de repede ar putea incepe o noua colaborare.

Daca sunteti in cautarea unui loc de munca, un cv bine realizat este primul pas pentru a obtine un interviu  – este important sa mentionati toate informatiile relevante despre studiile, experienta si abilitatile dvs, fiind insa atenti la informatiile incomplete, inadvertente si…minciuni.

Cel mai des candidatii mint despre nivelul de cunoastere al unei limbi straine, ceea ce reprezinta o problema, pentru ca daca cerintele postului prevad cunoasterea unei limbi straine la un anumit nivel, acest lucru va fi testat in cadrul procesului de recrutare de catre intervievatori.

De asemenea, informatiile despre experienta profesionala in cv ar trebui sa fie succinte, usor de urmarit de catre recruiteri – descrierea  responsabilitatilor pentru fiecare loc de munca avut  sa fie clara si fara greseli gramaticale, experienta recenta actualizata.

Ganditi-va ca un recruiter analizeaza zilnic zeci de cv-uri pentru a face o pre-selectie si decizia de a va selecta candidatura pentru un interviu depinde de cum transmiteti prin cv ca sunteti candidatii potriviti pentru un anume post sau, in unele situatii, disponibili in cat mai scurt timp – astfel, printre sfaturile utile atunci cand sunteti in cautarea unui loc de munca, daca nu mai ocupati unul in prezent, este acela de face aceasta informatie vizibila.

Asadar, nu neglijati modul in care va elaborati un cv atunci cand sunteti in cautarea unui loc de munca.

Daca sunteti selectat pentru un interviu, tineti cont de impresia pe care o veti transmite la interviul online sau fata in fata prin atitudinea avuta, prin postura corporala, mimica, mentinerea contactului vizual, politete, tinuta ingrijita, raspunsurile adecvate la intrebarile intervievatorilor.

Intervievatorii, printr-o serie de intrebari structurate sau semi-structurate si dupa obiectivele urmarite in procesul de recrutare vor incerca sa afle daca sunteti persoana potrivita pentru postul vacant iar in functie de toate aceste aspecte tipul inteviului poate varia.

Astfel, candidatii isi pot da seama daca se regasesc in fata unui interviu situational – intrebarile tipice sunt ”ce ati face in situatia x?”, ”cum ati gestionat sau credeti ca ati gestiona urmatorul aspect…?” , daca li se adreseaza o serie de intrebari incomode – caz in care ar putea fi  in mijlocul unui interviu “sub presiune”, acesta avand rolul de a testa reactia candidatilor si este potrivit posturilor care presupun un nivel de stress crescut si un bun control al emotiilor/impulsivitatii;   daca le sunt adresate intrebari legate de cunostintele/competentele vizate direct de post, interviul este unul focusat pe competente. Evident, fiecare tip de interviu poate fi combinat cu unul sau mai multe tipuri si poate fi abordat atat de catre un singur intervievator sau in cadrul unui interviu de grup (cu mai multi intervievatori).

La finalul interviului online sau fata in fata potentialul angajator ar putea sa intrebe candidatii daca sunt de acord cu verificarea referintelor de la locurile anterioare de munca – pentru acest lucru  insa va fi nevoie de acordul persoanelor intervievate.

Cei mai multi dintre noi, atunci cand ne aflam in cautarea unui loc de munca, ne vom da seama in urma unui interviu online sau fata in fata sustinut daca ne dorim continuarea procesului de recrutare pentru postul sau compania respectiva sau daca intervievatorii cu care ne-am intalnit ne-au retinut ca potential eligili pentru continuarea demersurilor de angajare.  

Indiferent de finalitatea procesului de recrutare, interviul de angajare online sau fata in fata este o oportunitate de a deschide si mentine relatii profesionale viitoare.  In cazul in care procesul de recrutare nu va continua (candidatii neselectati vor primi un feedback negativ din partea recruiterului, de regula, in cel mai scurt timp de la incheierea procesului de recrutare si alegerea candidatului finalist), este important cum gestionam la nivel personal si inter-relational acest refuz.

Daca sunteti in cautarea unui loc de munca, ati fost la interviuri si ati respectat aceste sfaturi utile regasite in articol, sunteti de parere ca erati candidatii cei mai potriviti pentru un post si chiar erati increzatori ca ati putea fi candidatii finalisti dar acest lucru nu s-a intamplat, nu va descurajati, nu luati personal decizia angajatorului/recruiterului si nu faceti presiuni asupra acestuia. Cel mai probabil un alt candidat s-a potrivit mai bine postului respectiv, companiei la acel moment sau chiar bugetului.

Multumiti intervievatorilor pentru oportunitatea de a va avea in vedere in procesul de recrutare incheiat sau in alte demersuri de angajare viitoare.  Veti dovedi respect, maturitate profesionala si incredere in persoana dvs si veti cultiva o relatie pozitiva cu recruiterii din piata fortei de munca. In acest fel, acestia o sa va aiba in viitor in vedere pentru alte procese de recrutare sau va vor recomanda altor companii care vor sa angajeze.

Fiti increzatori ca veti fi persoana potrivita in compania potrivita, exact unde va fi nevoie de profilul si expertiza dvs.


Doresti sa iti gasim un job mai bun?


Trimite-ne un CV