Ce mai cauta candidatii la un loc de munca?

Ca recruiter si in postura de HR generalist/manager am pus intotdeauna accent pe aspectele care ii intereseaza pe candidati/angajati cand isi schimba un loc de munca, fiind piloni in intelegerea asteptarilor, motivatiei de baza, analiza satisfactiei fata de un loc de munca.

Comparand  asteptarile candidatilor avute fata de viitorul loc de munca si ceea ce ii motiveaza in cautari/mentinerea unui job in cele doua perioade – era „boom-ului economic” si dupa inceperea crizei,  acestea difera esential.

Astfel, pana in 2009-2010 majoritatea candidatilor, indiferent de nivelul de cariera la care se aflau, puneau pe primul loc perspectivele de dezvoltare profesionala si salariul pe care viitorul angajator le-ar putea oferi, pe langa mediul organizational (comunicarea cu superiorii si colegii, politicile organizationale, conditiile de lucru).

Dinamica pietei locurilor de munca dupa inceperea crizei a schimbat asteptarile candidatilor in fata unei noi provocari profesionale si ceea ce ii motiveaza in alegerea unui loc de munca/mentinerea acestuia.

Astfel, candidatii au inceput sa puna accent pe stabilitatea pe care angajatorii o ofera, siguranta locului de munca si a remuneratiei, tipul contractului de munca (ne/determinat), inaintea altor foloase pecuniare sau avantaje oferite de angajator pentru a-i atrage si motiva.

Inainte de criza, motivatia schimbarii locului de munca era legata de avansarea in cariera sau o remuneratie mai buna, pe cand in  prezent candidatii isi schimba locul de munca pentru un plus de stabilitate, urmare a constrangerilor intervenite (restructurare, optimizare de costuri, cresterea contractelor de munca pe perioada determinata, s.a.m.d.).

Am fost martor asadar, faptului ca datorita conditiilor dictate de piata, candidatii si-au regandit asteptarile si motivatia, punand pe primul plan stabilitatea locului de munca si siguranta remuneratiei.

Candidatii sunt dispusi sa accepte schimbari ale locului de munca pe acelasi salariu sau mai mic,  depinzand de statusul profesional din acel moment (daca sunt angajati sau nu; daca au/se va intocmi un contract ne/determinat, s.a.m.d.). Reversul medaliei este acela ca viitorii angajati iau in considerare mai mult decat in trecut balanta munca-timp personal.

In concluzie, accentul motivatiei candidatilor cade pe securitatea locului de munca, iar printre criteriile cele mai importante de evaluare ale acestora se vor regasi marimea firmei, vechimea ei in piata, tipul contractului de munca (ne/determinat) ce urmeaza a fi incheiat in cazul angajarii.