Modificarea Codului Muncii

Ieri, 07.08.2017 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta Nr. 53/2017 pentru modificarea Codului Muncii cu intrare in vigoare la data publicarii (07.08.2017).

Modificarile majore sunt:

 1. Munca nedeclarata reprezinta:
 2. a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;
 3. b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
 4. c) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
 5. d) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
 6. Angajatorul este obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.
 7. Actele aditionale se vor incheia, semna si transmite in revisal anterior producerii modificarii.
 8. Incepand de astazi, trebuie sa aveti pe langa pontajul obisnuit si o condica de prezenta care sa fie completata in fiecare zi la sosire si la plecare. Condica trebuie prezentata inspectorilor ITM in momentul in care acestia vin in incinta unitatii.
 9. In cazul constatarii savarsirii uneia dintre faptele care constituie munca nedeclarata (mentionate la punctul 1), inspectorul de munca dispune, ca sanctiune complementara, sistarea activitatii locului de munca organizat.
 10. Angajatorul poate relua activitatea numai dupa achitarea amenzii contraventionale aplicate si dupa ce demonstreaza ca a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii: prin incheierea contractului individual de munca, transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor sau, dupa caz, incetarea suspendarii contractului individual de munca si constituirea si plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pe perioada in care a prestat activitate nedeclarata.
 11. Primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Totodata in modificarea Codului Muncii survine si cresterea semnificativa a amenzilor, dupa cum urmeaza:

Pentru punctul 1.b – 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata

Pentru punctul 1.c – 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata

Pentru punctul 1.d – 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata

Pentru punctul 2- 10.000 lei