Modificari ale Codului Fiscal

modificari cod fiscal

In ultima perioada au aparut o serie de modificari ale Codului Fiscal. Totodata,  o multitudine de alte schimbari legislative au provocat o serie de reactii din partea cetatenilor contribuabili ai acestei tari; nu vom dezbate aici impactul Ordonantei de Urgenta 13/2017, limitandu-ne in a prezenta cum ne afecteaza ultimele modificari ale Codului Fiscal si Ordinului privind scutirea de la plata impozitului, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator.

Cei mai afectati sunt, credem, angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator, sa-i denumim pe scurt IT-istii. Astfel daca pana la 01.02.2017, legea definea activitatea de creatie de programe pentru calculator – conditie necesara pentru incadrarea la scutirea de impozit- ca o prestare efectiva a unei activitati de creare de programe pentru calculator, prin ultimul Ordin al Ministerelor Comunicatiilor, Educatiei, Muncii Si Finantelor, aceasta definitie capata o modificare semnificatva si anume o prestare efectiva a unei activitati de creare de programe pentru calculator in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii.

Prelungirea scutirii de la plata impozitului specific

Ministerul Finantelor propune prelungirea scutirii de la plata impozitului specific pentru operatorii economici din domeniul HORECA in anul fiscal 2022. Aceasta scutire va fi valabila pentru o perioada de 180 de zile, calculata de la data intrarii in vigoare a noii ordonante. In acelasi timp, se va introduce un mecanism de recalculare a impozitului specific datorat, prin scaderea acestei perioade din totalul de 365 de zile ale anului fiscal.

Aceasta masura vine in ajutorul operatorilor economici din sectorul HORECA, care se confrunta cu dificultati financiare in contextul actual. Prolungarea scutirii de impozit specific pentru o perioada semnificativa va contribui la cresterea lichiditatii acestor intreprinderi si la sustinerea continuarii activitatii lor.


Doriti sa aflati cum va putem ajuta?


Cereti o oferta

Reglementari privind comertul online si accesarea esalonarii la plata

Proiectul de act normativ propus de MF include si reglementari in privinta comertului online si flexibilizarea conditiilor de accesare a esalonarii la plata. Aceste modificari vizeaza:

Flexibilizarea conditiilor de accesare a esalonarii la plata

Se propune crearea posibilitatii ca debitorii aflati in procedura insolventei sa poata depune cerere de esalonare la plata. Totodata, se va permite acordarea esalonarii la plata si pentru sumele pentru care s-a stabilit raspunderea, conform legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara. Aceasta masura este menita sa sprijine redresarea contribuabililor aflate in dificultate financiara.

Intreruperea obligatiilor declarative pe perioada inactivitatii sau a suspendarii activitatii

Contribuabilii care au inscrisa in registrul comertului mentiunea privind inactivitatea temporara sau au suspendata activitatea vor fi scutiti de obligatiile declarative in aceasta perioada. Aceasta masura are scopul de a reduce poverea administrativa asupra contribuabililor si de a facilita regimul de declarare in cazul profesiilor liberale.

Restituirea impozitului pe dividende

Proiectul de act normativ prevede reglementarea modalitatii de restituire a impozitului pe dividende in cazul in care regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului conduce la sume de restituit de la buget. Aceasta masura este necesara pentru a clarifica procedurile de restituire a impozitului pe dividende in situatii specifice, in care dividendul este distribuit, dar nu este platit.

Obligatia de raportare pentru comertul online

Contribuabilii/platitorii care faciliteaza tranzactii online prin intermediul platformelor, portalurilor si altor mijloace similare vor avea obligatia de a furniza informatii relevante. Aceasta masura are scopul de a identifica si impozita persoanele fizice care comercializeaza produse online fara a fi inregistrate ca platitori de impozite si taxe. Detaliile privind informatiile cerute, frecventa si modelul declaratiilor vor fi stabilite prin ordin al presedintelui ANAF.


Doriti sa aflati cum va putem ajuta?


Cereti o oferta

Modificari ale Codului Fiscal

Pe langa modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala, propunerile Ministerului Finantelor includ si anumite modificari ale Codului Fiscal. Acestea sunt:

Declararea tranzactiilor imobiliare de catre notarii publici

Propunerea vizeaza introducerea obligatiei notarilor publici de a declara tranzactiile din transferul dreptului de proprietate si dezmembramintele acestuia care se situeaza sub plafonul neimpozabil de 450.000 de lei.

Aceasta masura are scopul de a identifica si de a impozita corespunzator tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care declara impozitul pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

Autorizarea antrepozitelor fiscale

Autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor inregistrati, a expeditorilor inregistrati si a importatorilor autorizati va fi realizata de structurile de specialitate din cadrul Autoritatii Vamale Romane.

Detaliile referitoare la competente, proceduri si conditii de autorizare vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finantelor, la propunerea presedintelui Autoritatii Vamale Romane.

Aparate de marcat electronice fiscale pentru automatele comerciale

Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale care functioneaza pe baza de plati cu cardul sau acceptatoare de bancnote/monede vor avea obligatia de a dota aceste automate cu aparate de marcat electronice fiscale pana la data de 31 decembrie 2022.

Aceasta masura este necesara pentru a evita sanctiunile aplicate operatorilor economici care nu respecta aceasta obligatie.

Indiferent de domeniul in care activati, modificarile aparute in codul fiscal pot avea un impact semnificativ asupra modului in care administrati personalul si salarizarea in cadrul companiei dvs.

Pentru a va asigura ca sunteti mereu la curent cu noile reglementari si pentru a beneficia de o gestionare eficienta a acestor aspecte, echipa noastra va ofera servicii profesionale de administrare personal si salarizare.

Alte modificari ale Codului Fiscal

Ce se schimba? Practic activitatea de mentenanta a unui software deja finalizat care a si fost comercializat nu se incadreaza la definitia activitatii de creatie din lege. Compania angajatoare, cea care are responsabilitatea incadrarii in activitatea de creare de programe pentru calculator, va avea grija sa creeze constant programe pentru calculator in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, care sa si fie  destinat comercializarii.

Pe langa acest aspect, prin eliminarea plafonului de 5 salarii medii de la calculul contributiei de asigurari sociale, si de la cel al asigurarilor de sanatate (cea din urma a fost valabila doar o perioada scurta de 1 luna), salariul net al persoanelor cu un venit brut de peste 13405 ron – si aici se incadreaza multi IT-isi-  va fi afectat in mod negativ ( printr-o scadere). Este posibil ca angajatorii sa suporte aceasta diferenta, in asa fel incat modificarile sa nu afecteze salariile nete ale angajatilor.

Pe de alta parte, pentru a incuraja, se pare, dezvoltarea turismului sezonier, inclusiv cel de pub si restaurant, Guvernul acorda o scutire de la plata impozitului pe venit pentru angajatii cu contract de munca determinat pe o perioada de 12 luni ai hotelurilor, restaurantelor, cantinelor, barurilor, etc.

Prin ultima sa modificare, Guvernul vine si in sprijinul companiilor care ofera servicii medicale sub forma de abonament, acordand angajatilor care contracteaza personal un astfel de abonament fara a depasi la nivelul unui an echivalentul in lei a 400 de euro, deducere la calculul impozitului. Nu scutire! Practic, daca un angajat incheie un abonament cu o clinica privata pentru servicii medicale de maxim 1800 ron/an si plateste un tarif lunar de 150 ron, va beneficia la calculul impozitului pe salariu de o deducere de 24 ron.

Din pacate, Guvernul nu a introdus serviciile medicale sub forma de abonament in limita a 400 de euro pe an suportate de catre angajator, la categoria veniturilor neimpozabile.

Si sa nu uitam de faptul ca, intre ale modificari ale Codului Fiscal se afla si majorarea salariului minim brut pe tara la 1450 ron/luna.

Un alt articol extraordinar de-al nostru care te-ar putea interesa – Cele mai cautate meserii: Ghid pentru alegerea carierei tale.

Janina Popescu

Payroll Manager


Doriti sa aflati cum va putem ajuta?


Cereti o oferta