Modificari ale Codului Fiscal

modificari cod fiscal

In ultima perioada au aparut o serie de modificari ale Codului Fiscal. Totodata,  o multitudine de alte schimbari legislative au provocat o serie de reactii din partea cetatenilor contribuabili ai acestei tari; nu vom dezbate aici impactul Ordonantei de Urgenta 13/2017, limitandu-ne in a prezenta cum ne afecteaza ultimele modificari ale Codului Fiscal si Ordinului privind scutirea de la plata impozitului, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator.

Cei mai afectati sunt, credem, angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator, sa-i denumim pe scurt IT-istii. Astfel daca pana la 01.02.2017, legea definea activitatea de creatie de programe pentru calculator – conditie necesara pentru incadrarea la scutirea de impozit- ca o prestare efectiva a unei activitati de creare de programe pentru calculator, prin ultimul Ordin al Ministerelor Comunicatiilor, Educatiei, Muncii Si Finantelor, aceasta definitie capata o modificare semnificatva si anume o prestare efectiva a unei activitati de creare de programe pentru calculator in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii.

Ce se schimba? Practic activitatea de mentenanta a unui software deja finalizat care a si fost comercializat nu se incadreaza la definitia activitatii de creatie din lege. Compania angajatoare, cea care are responsabilitatea incadrarii in activitatea de creare de programe pentru calculator, va avea grija sa creeze constant programe pentru calculator in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, care sa si fie  destinat comercializarii.

Pe langa acest aspect, prin eliminarea plafonului de 5 salarii medii de la calculul contributiei de asigurari sociale, si de la cel al asigurarilor de sanatate (cea din urma a fost valabila doar o perioada scurta de 1 luna), salariul net al persoanelor cu un venit brut de peste 13405 ron – si aici se incadreaza multi IT-isi-  va fi afectat in mod negativ ( printr-o scadere). Este posibil ca angajatorii sa suporte aceasta diferenta, in asa fel incat modificarile sa nu afecteze salariile nete ale angajatilor.

Pe de alta parte, pentru a incuraja, se pare, dezvoltarea turismului sezonier, inclusiv cel de pub si restaurant, Guvernul acorda o scutire de la plata impozitului pe venit pentru angajatii cu contract de munca determinat pe o perioada de 12 luni ai hotelurilor, restaurantelor, cantinelor, barurilor, etc.

Prin ultima sa modificare, Guvernul vine si in sprijinul companiilor care ofera servicii medicale sub forma de abonament, acordand angajatilor care contracteaza personal un astfel de abonament fara a depasi la nivelul unui an echivalentul in lei a 400 de euro, deducere la calculul impozitului. Nu scutire! Practic, daca un angajat incheie un abonament cu o clinica privata pentru servicii medicale de maxim 1800 ron/an si plateste un tarif lunar de 150 ron, va beneficia la calculul impozitului pe salariu de o deducere de 24 ron.

Din pacate, Guvernul nu a introdus serviciile medicale sub forma de abonament in limita a 400 de euro pe an suportate de catre angajator, la categoria veniturilor neimpozabile.

Si sa nu uitam de faptul ca, intre ale modificari ale Codului Fiscal se afla si majorarea salariului minim brut pe tara la 1450 ron/luna.

 

Janina Popescu

Payroll Manager


Doriti sa aflati cum va putem ajuta?


Cereti o oferta