Modificari Codul Muncii

Consultanta Resurse Umane
sursa foto: sxc.hu

Joi, 22.01.2015 a fost publicata Legea 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 privind Codul Muncii.

Noutatile introduse de legiuitor sunt notabile, avand in vedere alinierea la deciziile si legislatia europeana, pe care o asteptam inca de la integrarea in Comunitatea Europeana.

Cele a mai importante modificari sunt cele legate de acordarea concediului de odihna.

Prima din ele, pe care noi o vedem ca o aplicare fireasca a regulilor deja existente in Uniunea Europeana, este cea legata de asimilarea perioadelor de concediu medical ca perioade lucrate la stabilirea duratei de concediu de odihna anual. In situatia in care in timpul efectuarii concediului de odihna intervine aparitia unui concediu medical, concediul de odihna va fi suspendat, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu de odihna, dupa ce situatia care a dus la concediu medical a incetat. Atunci cand nu este posibil concediul de odihna va fi reprogramat.

Cea de-a doua modificare legata de acordarea concediului de odihna aduce o clarificare asteptata atat de angajatori cat si de angajati, privind acordarea concediului de odihna neefectuat intr-un an in perioada urmatoare. Astfel , de la data de 22.01.2015, art.146 al Codului Muncii prevede obligativitatea angajatorului de a acorda salariatilor sai concediu de odihna neefectuat intr-un an calendaristic, intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Pentru agentii de munca temporara, legiuitorul modifica prevederile privind stabilirea salariului minim pentru salariatul temporar, acesta nu va mai fi raportat la salariul minim pe tara ci la salariul primit de angajatul/angajatii utilizatorului care presteaza aceeasi munca sau una similara.

O alta completare a Codului Muncii se refera la incetarea de drept a contractului individual de munca, reglementata prin art 56 lit. c, fiind mentionate clar toate categoriile de pensii in urma carora va inceta activitatea salariata.

In cele din urma, dar la fel de importante sunt clarificarile privind perioadele de stabilire a vechimii in munca. Absentele nemotivate si concediile fara plata vor fi scazute din vechimea in munca, cu exceptia concediilor fara plata acordate pentru formare profesionala.


SA VORBIM DESPRE ASTA, CONTACTEAZA-NE!