Recrutare: angajatii cu varsta 45+

recrutare
sursa foto: sxc.hu

Angajatii care in prezent au 45 ani, la Revolutia din 1989 abia isi incheiau studiile liceale/universitare; acestia au intrat pe piata fortei de munca intr-o perioada in care valorile societatii si cerintele mediului profesional se schimbau, adaptabilitatea, cunoasterea limbilor straine, initiativa, interesul pentru formarea continua, randamentul si eficienta profesionala devenind calitatile cautate tot mai mult de angajatori in procesul de recrutare.

Angajatii care acumulasera experienta profesionala preponderent in perioada comunista nu mai puteau raspunde noilor nevoi ale pietei. Experienta in mediul privat lipsea aproape cu desavarsire, iar conceputul de performanta individuala intr-o organizatie era inca unul strain.

Din acest motiv, investitorii s-au concentrat in procesele de recrutare sa selecteze angajati care sa poata raspunde noilor nevoi ale mediului de afaceri.

Iata cateva motive pentru care candidatii de 45+ din prezent sunt de avut in vedere intr-un proces de recrutare:

  • Comportamentul socio-profesional si competentele acestora s-au format si exersat in contextul noilor exigente ale pietei fortei de munca, devenind competitivi si constientizand importanta flexibilitatii, deschiderii catre educatia continua, performanta si comunicarea in limbi straine, spre deosebire de generatiile anterioare,
  • Intrucat au fost educati in acest spirit, au pastrat valori precum respectul pentru reguli, ierarhie, simtul datoriei profesionale, angajament,
  • Lucreaza bine in echipa si sunt dispusi sa-si impartaseasca cunostintele profesionale,
  • Sunt loiali companiilor, dar deschisi schimbarii locurilor de munca, acumuland asadar o experienta profesionala mai nuantata. Dezvoltarea de noi competente, inovarea si adaptarea devin posibile pentru aceasta generatie tocmai prin interactiunea cu alte culturi organizationale.
  • Persoanele de 45+ constientizeaza accesul mai dificil pe piata fortei de munca si sansele intr-un proces de recrutare, fiind astfel determinate, implicate, dornice sa isi ia rolul in serios intr-o organizatie.
  • Nevoia de stabilitate profesionala si financiara sunt presante.
  • Piata locala a fortei de munca are in continuare un deficit de forta de munca pe pozitii specializate/de nisa, accentuat si de abordarea de catre un numar tot mai mare de candidati a proiectelor de recrutare din strainatate. Pe de alta parte, persoanele angajate analizeaza cu mai multa atentie nevoia de schimbare a locului de munca.
  • Avand deja un istoric profesional, sunt predictibile din punct de vedere al stabilitatii oferite angajatorului, motivatiei pentru schimbare, competentelor exersate, putandu-se stabili cu mai multa usurinta un „pattern” profesional de catre specialistii in recrutare.

Consideram ca persoanele care au in acest moment +/-45 ani reprezinta o sursa de recrutare valoroasa. Temerile din trecut ale angajatorilor cu privire la uzura angajatilor, conservatorismul inradacinat, cunostinte perimate ce nu pot tine pasul cu tehnologia/globalizarea nu-si mai au locul.

Nu in ultimul rand, companiile care recurg in procesele de recrutare/angajare la someri de 45+ ani, angajandu-i pe perioada nedeterminata beneficiaza, conform Legii 76/2002, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana din aceasta categorie de un stimulent in valoare de 500 de ron.

Andreea Nichifor
HR Manager