Recrutare inteligenta si oportunitati de angajare: Internship-ul

In ultimii ani, stagiile de practica / intership au castigat teren, atat printre companii cat si printre studenti si tineri in general.

Pentru studenti si tineri, acest lucru a fost un pas inainte spre a pune primele caramazi in acumularea experientei in mediul profesional, in familiarizarea cu felul in care se desfasoara lucrurile intr-o companie, in aflarea unor informatii legate de cum arata ziua de lucru a specialistului cu care se identifica in viitorul profesional, intrebandu-l direct sau observandu-l in mediul de activitate, luand asadar, contact cu activitatea profesionala de interes.

Stagiile de practica reprezinta totodata pentru studenti oportunitati profesionale, de recrutare.

In primul rand,  implicarea in stagii de practica si activitati extracurriculare pentru specialistii din agentiile de recrutare sunt indiciul maturitatii studentilor, proactivitatii si implicarii acestora in viitorul profesional, al interesului pentru dezvoltarea profesionala si personala.

In al doilea rand, specialistii din recrutare stiu ca studentii care s-au implicat in astfel de activitati sunt angajati potentiali mai stabili, intrucat au interactionat deja si tatonat domeniul in care vor lucra si au decis in cunostinta de cauza daca isi doresc o cariera in domeniul respectiv.

Totodata, specialistii din recrutare percep acesti studenti ca fiind proactivi si flexibili, adaptandu-se cu mai multa usurinta mediului profesional si sarcinilor de lucru, cu care au avut contact in trecutul apropiat.

Nu in ultimul rand, pentru specialistii din recrutare, seriile de studenti stagiari reprezinta o potentiala sursa de recrutare, a unor candidati deja evaluati in compania lor din punct de vedere al interesului, potentialului, acomodarii cu cultura organizationala, a cunostintelor acumulate si care pot fi puse in practica imediat.

Recomandarea noastra pentru studenti este asadar, sa priveasca un stagiu de practica si ca pe oportunitate de a intelege cum arata profesia pe care doresc sa o imbratiseze, de a depasi nivelul cunostintelor pur teoretice si totodata, ca pe o oportunitate de angajare, fiind ocazia lor de a demonstra ca sunt candidati eligibili pentru recrutare.

Beneficiile pentru companie sunt de asemenea, numeroase. Specialistii din recrutare, vor avea ocazia sa observe mai bine potentialul studentilor si sa selecteze din randul acestora pe cei care se potrivesc cel mai bine cu profilul postului si cultura organizationala, atat pentru proiecte de recrutare active sau care urmeaza sa apara in perioada urmatoare. Stagiile de practica reprezinta asadar, o pepiniera de candidati pentru expertii din recrutare.

In continuarea acestei idei, specialistii din recrutare/resurse umane se pot ajuta de stagiile de practica pentru studenti pentru construirea/consolidarea brandului de angajator generand,  prin experienta personala si profesionala pozitiva a studentilor, un feedback benefic in piata fortei de munca a companiei, ca potential angajator.

Pe de alta parte, avantajele  nu se rezuma doar la potentialul de recrutare a unor colegi din randul studentilor. Prezenta studentilor in companie poate fi privita si ca o resursa umana valoroasa, disponibila si activa, prin suportul pe care il pot da colegilor seniori din departamentele in care sunt integrati. Desigur, eficienta acestui suport este conditionata la randul sau de disponibilitatea colegilor seniori de a se implica mai ales in formarea/instruirea initiala a stagiarilor.

Practica pentru studenti este  reglementata prin Legea 258/2007, fiind necesara incheierea unei conventii cadru cu facultatea de care studentii apartin. Practica studentilor poate fi platita sau neplatita. Pentru  stagiarii absolventi ai unei institutii de invatamant superior, legea de interes este Lg 335/2013, unde sunt cuprinse si facilitatile fiscale acordate angajatorilor pentru aceasta categorie de angajati.

In ce priveste organizarea stagiilor de practica pentru studenti, nu recomandam implicarea studentilor in activitati monotone mai ales in mod exclusiv, precum si lipsa unui program de invatare conceput special pentru acestia.

Recomandarea noastra este ca specialistii din recrutare / resurse umane sa conceapa si sa implementeze impreuna cu celelalte departamente o programa de interes, atractiva pentru studenti, pentru a putea valorifica la maxim perioada pe care acestia o vor petrece acolo, cu efecte benefice pentru ambele parti.