Schimbari legislative – Contibutii si Codul Muncii

legislatia muncii contributii

a. Modificari contributii – CAS si CASS

Incepand cu data de 01 Ianuarie 2018, valoarea salariului minim brut pe economie va creste la 1900 RON.
Prin majorarea salariului minim pe economie, impactul se va resimti atat asupra angajatilor cat si a angajatorilor, dupa cum
urmeaza:

1. CONTRIBUTII ANGAJATI PART-TIME:

 • Contributia angajat de asigurari sociale (pensie) va fi de 25% asupra venitului total brut, baza minima de calcul – salariul minim pe economie de 1900 RON, indiferent de valoarea salariului de incadrare din contractul individual de munca.
 • Contributia angajat de asigurari sociale de sanatate va fi de 10% asupra venitului total brut, baza minima de calcul – salariul minim pe economie 1900 RON, indiferent de valoarea salariului de incadrare din contractul individual de munca.

Exceptii:

 • Pentru salariatii part-time care au incheiate in acelasi timp contracte individuale de munca si cu alti angajatori, cu conditia ca salariile brute cumulate de la toate contractele individuale de munca sa depaseasca valoarea salariului minim pe economie de 1900 RON
 • Elevii si studentii cu varsta de pana la 26 de ani
 • Ucenicii in varsta de pana la 18 ani
 • Persoane cu dizabilitati cu cu program redus conform legii
 • Pensionarii la limita de varsta

2. CONTRIBUTII ANGAJATORI:

Companiile cu un numar de peste 50 salariati datoreaza contributie pentru persoanele cu handicap neincadrate si vor plati lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de 1900 ron inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.


Doriti sa aflati cum va putem ajuta?


Cereti o oferta

b. Modificari la Codul Muncii

Contributii sanatate pensie contracte part-time

Incepand cu 1 august 2017, angajatorii au obligatia de a calcula si plati contributie angajator CAS-15.8% (pensie) si contributie angajator CASS-5.2% (sanatate) pentru angajatii cu contracte part-time, la valoarea salariului minim pe economie (1450 ron in prezent), indiferent de valoarea salariului de incadrare din contractul individual de munca.

Exceptii:

 • Pentru salariatii part-time care au incheiate in acelasi timp contracte individuale de munca si cu alti angajatori, cu conditia ca salariile brute  cumulate de la toate contractele individuale de munca sa depaseasca valoarea salariului minim pe economie (1450 ron in prezent).
 • Elevii si studentii cu varsta de pana la 26 de ani
 • Ucenicii in varsta de pana la 18 ani
 • Persoane cu dizabilitati cu program redus conform legii
 • Pensionarii la limita de varsta

Modificari la incadrarea muncii nedeclarate

Ieri, 07.08.2017 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de urgenta Nr. 53/2017 pentru modificarea Codului Muncii cu intrare in vigoare la data publicarii (07.08.2017).

Modificarile majore sunt:

Munca nedeclarata reprezinta:

 • primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;
 • primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
 • primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
 • primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Angajatorul este obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.

Actele aditionale se vor incheia, semna si transmite in Revisal anterior producerii modificarii.

Incepand de astazi, trebuie sa aveti pe langa pontajul obisnuit si o condica de prezenta care sa fie completata in fiecare zi la sosire si la plecare. Condica trebuie prezentata inspectorilor ITM in momentul in care acestia vin in incinta unitatii.

In cazul constatarii savarsirii uneia dintre faptele care constituie munca nedeclarata (mentionate la punctul 1), inspectorul de munca dispune, ca sanctiune complementara, sistarea activitatii locului de munca organizat.

Angajatorul poate relua activitatea numai dupa achitarea amenzii contraventionale aplicate si dupa ce demonstreaza ca a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii: prin incheierea contractului individual de munca, transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor sau, dupa caz, incetarea suspendarii contractului individual de munca si constituirea si plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pe perioada in care a prestat activitate nedeclarata.

Primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Totodata in modificarea Codului Muncii survine si cresterea semnificativa a amenzilor, dupa cum urmeaza:

 • Pentru punctul 1.b – 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata
 • Pentru punctul 1.c – 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata
 • Pentru punctul 1.d – 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata
 • Pentru punctul 2- 10.000 lei

c. Declarare locuri de munca vacante

Angajatorii au obligatia, incepand cu data de 23.10.2013, sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca teritoriale, ocuparea locurilor de munca vacante care au fost comunicate , in termen de o zi de la data ocuparii acestora.

Prin urmare legea somajului prin modificarile si completarile sale ulterioare , obliga angajatorul sa comunice atat toate locurile de munca vacante, în termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora cat si ocuparea acestora , atunci cand are loc , in termen de 1 zi.

Legea 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare , art 10 alin. 1 si 3.

d. Incepand din iulie nu se mai fac verificari la domiciliu in timpul concediilor medicale.

In data de 07.07.2015 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 183/2015 care elimina verificarile la domiciliu în timpul concediilor medicale ale angajatilor.

Aceasta masura a fost introdusa in aprilie 2010, prezenta la domiciliu pentru verificarea de catre autoritati a incapacitatii temporare de munca fiind o conditie obligatorie in vederea acordarii indemnizatiilor.

Prin urmare, angajatorii care foloseau  aceasta masura pentru a controla angajatii ce apelau la metoda concediului medical fara motive reale, nu o vor mai avea la indemana incepand cu luna iulie 2015.


Doriti sa aflati cum va putem ajuta?


Cereti o oferta